Бојадисајте ги велигденските јајца без хемикалии и бои во кесички.
Веројатно веќе имате сè во куќата
Црвената е традиционална боја со која ги бојадисуваме велигденски јајца.
Тоа ја симболизира пролеаната крв на Исус Христос за време на мачењето и распетието на Велики петок. Првото јајце, чуварот на куќа, мора да биде обоено во црвена боја, додека вие одлучувате за другите.
Денес, постојат многу техники за сликање на велигденски јајца, а повеќето од нив вклучуваат вештачки бои.
Па така, овој пат ќе се запознаеме со природно боење и ќе откриеме неколку трикови како на сосема природен начин да ја добиете најубавата црвена боја за вашите велигденски јајца.
1. Фарбање со кромид
Најстариот начин на боење јајца во црвена боја. Сè што треба да направите е да ја наполните шерпата со лушпи од кромид, да додадете вода (два литра на 10 јајца), две лажици сол и една лажица оцет.
Сварете ги јајцата во оваа вода на вообичаен начин – кога ќе зовријат, оставете ги да вријат најмногу десет минути на умерена температура, а потоа тргнете ги од оган и оставете ги јајцата да се изладат целосно во кромидот. Ако лушпите се претежно темни, не оставајте ги во вода премногу долго, бидејќи јајцата можат да станат кафеави.
Доколку сакате вашите црвени јајца да имаат најубави природни дезени, претходно украсете ги со трева и завиткајте ги во тенки хулахопки.
2. Сок од цреша
Ако сакате црвените јајца да имаат исклучително интензивна црвена боја, користете сок од цреша. Постапката е иста како и со кромидот – ставете јајца во шерпа, истурете сок од цреша, со додавање на малку сол и оцет. Сварете ги јајцата во сокот и оставете да се изладат.
3. Бојадисување со цвекло
Еве начин да го користите сокот од цвекло што останува во теглата откако ќе јадете сочно овошје. Постапката е иста како и за сок од цреша. Ако сакате помеки нијанси на црвена боја, разредете го сокот од цвекло со малку вода.
4. Мелен пипер
Истурете четири лажици мелена пиперка во еден литар вода, со малку сол и оцет и варете ги јајцата. Бидете внимателни да не користите лута пиперка, бидејќи жештината може да навлезе во лушпата во самите јајца.