Болест на 21 век: Премногу слободно време создава проблеми

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Болест на 21 век: Премногу слободно време создава проблеми.

Современото доба и секојдневните обврски доведоа до тоа да имаме се помалку време за себе. Но, истражувањата на Универзитетот во Пенсилванија покажаа дека премногу слободно време може да му наштети или да предизвика недостаток на чувство за продуктивност.

Истражувачите ги анализирале резултатите од две студии од големи размери, во кои учествувале повеќе од 35.000 испитаници и откриле дека по два часа „безделничење“, задоволството на луѓето почнало да опаѓа.

Невработеноста создава проблеми

Со цел да проверат како намалената продуктивност влијае врз развојот на депресијата, тие направија експеримент во кој од испитаниците беше побарано да напишат колку слободно време им треба во текот на денот и како да го искористат, односно дали да го трошат на значајни и продуктивни активности.

Се испостави дека луѓето кои немаат доволно слободно време треба да најдат неколку часа за себе во текот на денот, а оние со премногу „неактивно време“ треба да го поминат тоа време за некоја цел.

– Ова истражување дава конкретни докази дека на луѓето им треба време што ќе им овозможи да го прават она што го сакаат, но за да не се чувствуваат бескорисно, тоа време не треба да биде премногу, сметаат експертите.

error: Content is protected !!