Бонтон за пиење вино: Дали знаете како правилно да ја држите чашата?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Бонтон за пиење вино: Дали знаете како правилно да ја држите чашата?

Кога станува збор за бонтон на вино, тоа е многу едноставна примена на неколку пропишани правила зад кои стои практична и логична причина. Tука пресудна улога игра правилно држење на чашата, кое треба да го знаете следниот пат кога ќе уживате во вашето омилено вино.

Држете го стаклото ниско за ногарката, каде што се спојува со подлогата. Причината за ова е што на овој начин нема да ја умрсите чашата со прстите. Исто така, со одржување минимален контакт, ќе ја избегнете ситуацијата на затоплување на виното со температурата на вашето тело. Од истата причина, држете го тој стисок на работ на чашата додека пиете вино.

Пред дегустација, пожелно е да се сврти чашата, така што виното ги ослободува примарните ароми. Ова бара малку вежбање, но можете да започнете со ставање на стаклото на дланката од другата рака и правење мали кругови со ногарката.
Откако ќе го совладате ова, едноставно отстранете ја другата рака подоцна и лесно ќе го сторите истото во воздухот.

Кога чукате чаши, избегнувајте да го правите тоа, така што горниот дел од стаклото или ногарката на чашата стапуваат во контакт со другото стакло. Наместо тоа, допрете за да ги поврзете центрите на балоните – најсилните делови на стаклото. Ако го слушнете ехото на кристалот, ќе знаете дека сте го направиле тоа правилно.

error: Content is protected !!