Брачниот советник наведува три причини за развод на паровите

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Брачниот советник наведува три причини за развод на паровите.

Еден од предусловите за квалитетна врска е да имате отворена врска со партнерот. Ова значи дека можете да споделите среќа и тага, грижи, успеси, стравови, најинтимни чувства со него…

Зошто сопружниците се разведуваат?

Дејвид Акива, советник и едукатор за брак, ги набројува трите најчести причини за развод на паровите:

Мојот брачен другар ми е повеќе како најдобар пријател отколку како љубовник

Акива вели дека ова е важен показател дека можеби сè уште сте длабоко вљубени еден во друг. Паровите кои се заедно долго време, често го споменуваат ова како тајна на среќната врска. Не е сè изгубено ако хемијата исчезна за момент. Таа може да се врати.

Поголемиот број парови мислат дека вљубувањето мора да биде страсно и опојно постојано, како на почетокот на врската. Но, тоа е само романтична фаза. По првите неколку месеци до една година, сосема е нормално оваа фаза да исчезне и да започне фазата „мојот најдобар пријател“.

Малку интимност или без интимност воопшто

„Ако сакате да го вратите сексот во бракот, мора да ја вратите љубовта“, вели Акива. Тоа е толку едноставно. Ова го прават најдобрите пријатели во здрав брак. Најновите истражувања покажуваат дека емоционалната интимност е клучот за сексуално исполнување на жените. Истражувачите кои стојат зад студијата открија дека „љубовта го прави сексот физички попријатен“ за жените, така што оние кои ги сакаат своите партнери, велат дека се чувствуваат помалку ограничени и повеќе подготвени да ја истражат својата сексуалност.

Нема повеќе вистинска комуникација

Кога ќе научите правилно да ги изразувате и да ги прифаќате емоционалните потреби на двајцата, кавгите и другите негативни однесувања во врските ќе исчезнат.

error: Content is protected !!