Бремените Жени Не Треба Да Го Консумираат Овој Пијалок

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Новата исландска студија докажа дека бремените жени треба целосно да го елиминираат кафето од нивниот режим, со цел да се намали ризикот од спонтан абортус .

Спротивно на официјалните упатства во Европа , нема безбедно ниво на конзумирање на кофеин за време на бременоста .

Имено, сегашниот медицински свет препорачува максимално внесување на 200 мг кафе, што е приближно две чаши на ден. Сепак, новите студии сугерираат дека кофеинот е многу поопасен за бременоста отколку што претходно мислевме.

Новата студија на професорот Џек Џејмс од Универзитетот во Рејкјавик откри дека сегашните совети не се во согласност со нивото на опасност на која е изложена бремена жена кога консумира кофеин. Професорот заклучи дека е потребно да се ажурираат официјалните здравствени препораки.

Кафе Книга Читање

 

– Кумулативните научни докази поддржуваат дека на бремени жени и жени кои планираат бременост им се препорачува да избегнуваат кофеин – се наведува во извештајот.

Професорот aceејс рече дека сите девет студии за абортус и кофеин го покажуваат истиот резултат.

Џејмс вели дека истражувањето е важно заради напорот вложен во наоѓање и контрола на потенцијалните абортуси. Причините се варијабилни, вклучувајќи телесна тежина, возраст, историја на бременост, употреба на алкохол и изложеност на загадувачи.

Пред две години, Националниот институт за здравство и заштита во Англија и Велс ги ажурираше своите совети и повика на целосна апстиненција од алкохол во текот на првите три месеци од бременоста, бидејќи тоа може да биде поврзано со зголемен ризик од спонтан абортус.

error: Content is protected !!