Британски истражувачи научиле четири свињи да играат видео игри

Слични

Сподели

Истражувачите во Велика Британија работат на необичен проект, во кој четири свињи научија да играат видео игри. Се разбира, тоа не значи дека животните се подготвени да се натпреваруваат со човечки гејмери, но се чини дека се на добар пат.

Во извештајот на Би-Би-Си се вели дека истражувачите успеале да научат четири свињи, Хамлет, Омлет, Абонос и Ајвор, како да управуваат со едноставен џојстик. Тие користеа џојстик за да мрднат топка што се движи на екранот и по секој успешен обид ќе добиеа награда. Истражувачите истакнуваат дека голем успех е тоа што успеале да ја поврзат наградата со настаните на мониторот, пишува PC Gamer.

Но, се покажа дека свињите, благодарение на охрабрувањето на истражувачите, продолжија да ја играат играта и по добивањето на наградата. Свињата што водеше во погодување на метата беше Ајвор, а сите животни успеаја да го поврзат џојстикот со движењата на курсорот на мониторот, докажувајќи дека го разбираат светот подобро отколку што мислат и не постигнале резултати случајно.

Сепак, во извештајот се наведува дека свињите сè уште не можат да го достигнат нивото на мајмуни кои можат да ги користат палците за да играат игри. Во секој случај, свињите совладале едноставни игри, и тие веројатно нема да застанат тука. Истражувачите веќе се шегуваат дека Хамлет, Омлет, Абони и Ајвор може наскоро да ги добијат своите сметки на Steam.

error: Content is protected !!