Бурми – што ги прави толку посебен накит

Слични

Откријте ги природните масла кои најдобро делуваат на нашата коса

Откријте ги природните масла кои најдобро делуваат на нашата...

Како може вашата коса секогаш да мириса убаво?

Како може вашата коса секогаш да мириса убаво? Нема ништо...

3-те најчести грешки кои предизвикуваат брчки околу очите

3-те најчести грешки кои предизвикуваат брчки околу очите. Грешките што...

6 намирници кои ќе го забрзаат растот на косата

6 намирници кои ќе го забрзаат растот на косата. Секоја...

5 дневни навики за спречување на сува кожа

5 дневни навики за спречување на сува кожа. Ја подобруваме...

Сподели

Прстенот, а со тоа и бурмата е во форма на круг затоа што Египќаните верувале дека кругот претставува вечност. Ова ни кажува дека дури и тогаш,дека луѓето веруваа дека бракот мора да биде вечен. Прстените ги носат жените повеќе отколку мажите, кои велат дека се помалку мажи ако носат накит, кои велат дека ќе ја откинат бурмата и затоа ќе ја тргнат, или дека ќе ја изгубат. Овие се всушност сите лоши изговори, а бурмата треба да ја носат сите, и жени и мажи, бидејќи значењето на бурмата е многу важно.

Изглед на бурма

Изгледот на венчалните прстени се менуваше со текот на времето, бидејќи технологијата напредуваше. Имено, на почетокот, венчалните прстени беа обични прстени, но подоцна тие беа изработени од разни материјали, како што се злато, титаниум итн.

-Исто така, покрај традиционалниот изглед, новите венчални прстени имаат и поинаков, модерен изглед што младенците го избираат со цел подобро да ја изразат својата личност и карактер. Тоа зависи од тоа дали младенците ќе изберат потенки или подебели, полесни или помасивни венчални прстени.

-Секако постои разлика во изгледот на бурмите за мажи или жени. Кога станува збор за бурми за мажи, тоа укажува на умереност, додека од друга страна, женските бурми оставаат впечаток на елеганција. Младенците не мора да го избираат истиот изглед и материјал на бурмата. Ниту црквата, ниту општината не сакаат венчалните прстени да изгледаат исто, но скоро секоја продавница за накит препорачува тие да бидат идентични бидејќи тие претставуваат заедница на две души.

Модерни венчални прстени

Како што веќе споменавме, денес, младенците почесто се одлучуваат за некои модерни бурми. Прашањето е, што е тоа што ги прави модерните венчални прстени модерни? Покрај модерните, постојат и необични венчални прстени за кои се одлучуваат само оние со отворено срце и широк хоризонт.

-Прво на сите, тоа е изгледот. Имено, постојат златарници што можат да направат венчални прстени онака како што сакаат младенците, и треба да помине низ неколку чекори. Првиот чекор е младенците да се договорат за изгледот на венчалните прстени и да му ги презентираат на работникот на златарата. После тоа, моделот се обработува преку компјутер, и се презентира на младенците, и ако тие се задоволни, тогаш започнува изработката на прстенот.

-Покрај тоа, кога станува збор за изгледот на венчалните прстени, тука се и бурмите што веднаш ќе ги привлечат младенците, па затоа не мора да правите 3Д модел.

Покрај изгледот на бурмите, материјалот ги прави и венчалните модерни. Имено, во повеќето случаи, венчалните прстени се бело злато , а некои имаат и циркони или дијаманти . Сепак, покрај бело злато, денес венчалните прстени се изработени од розово злато и други бои, а имаат и разни бои на циркон (претежно бело, но може да бидат и црни) и дијаманти. Покрај тоа, постои комбинација на венчални прстени изработени од бело и жолто злато, главно затоа што има жолто злато на работ или во средината, а во помала мера. Покрај тоа, модерните венчални прстени содржат претежно бели циркони, без оглед дали се наоѓаат таму каде што има бело или жолто злато.

На самиот крај, може да се истакне дека модерните венчални прстени можат да имаат натпис по ваш избор. Имено, младенците можат да одлучат што сакаат да бидат врежани во внатрешноста на венчалниот прстен со цел да ги потсетат на нивната врска. Може да биде или посвета, или датум на запознавање или венчавка.

error: Content is protected !!