Чај од ѓумбир. Зошто ѓумбирот е здрав?

Слични

Парче печена или варена тиква помага да се спречат главоболки

Парче печена или варена тиква помага да се спречат...

Колку шолји чај дневно е доволно?

Колку шолји чај дневно е доволно? Чајот има бројни придобивки...

Трикови кои треба да ги знаете доколку подготвувате храна без глутен!

Трикови кои треба да ги знаете доколку подготвувате храна...

Сподели

Чај од ѓумбир. Зошто ѓумбирот е здрав?

Чајот од ѓумбир доаѓа од далечната Кина, а не од нашиот регион и затоа луѓето се малку скептични и неинформирани за можноста за негова употреба. Дефинитивно,  еден од најлесните и најбрзите начини да го вклучите ѓумбирот во вашата секојдневна исхрана е чајот. Да, тоа е добро познатиот чај од ѓумбир.

Овој корен со горчлив вкус се користи на многу начини. Најчесто се употребува како зачин, но може да се додаде и во разни јадења, благи или солени. Се разбира, од него може да се направи и чај. Ако во разладениот чај додадете коцка корен од ѓумбир, ќе добиете совршен освежителен пијалок што ќе овозможи топлите денови да ви бидат поподносливи и ќе го освежи вашето тело подобро од лимонадата.

Придобивките од консумирањето чај од ѓумбир се бројни. Се користи за ублажување на главоболки, грип, настинки, проблеми со стомакот, гадење, за зајакнување на имунитетот. Исто така, помага да се потисне апетитот и да се намали телесната тежина. Има многу придобивки.

Чајот од ѓумбир веќе долго време се користи во традиционалната медицина во Азија. Ѓумбирот е богат со витамин Ц, магнезиум и други минерали и антиоксиданси.

Има егзотичен, зачинет вкус и може да се пие топол или ладен. Ако сакате, во него може да додадете мед или шеќер, малку лимон или портокал. Луѓето често додаваат зелен чај и куркума.

Како да направите чај од ѓумбир? (рецепт)

Рецептот за подготовка на чај од ѓумбир е едноставен. За овој чај ќе ви треба вода и парчиња ѓумбир. Од другите состојки, сè е прашање на избор и на личен вкус, но секако, малку мед и лимон само ќе го дополнат вкусот и ќе ги зголемат придобивките.

Односот вода со лимон е приближно 1 лажица рендан ѓумбир со две чаши вода. Ако сакате поинтензивен вкус, можете малку да го засилите, но секако, не треба да претерувате.

Се подготвува како и секој друг чај. Кога водата ќе зоврие, додадете рендан ѓумбир или парчиња сецкан ѓумбир, по ваш избор. Исклучете го шпоретот и оставете да отстои 10 минути. Процедете, додадете мед, лимон, куркума или зелен чај и пијте.

Придобивките од чајот од ѓумбир

Чајот од ѓумбир го зајакнува имунолошкиот систем бидејќи содржи антиоксиданси кои се борат со слободните радикали. Некои истражувања покажаа дека чајот од ѓумбир уништува некои клетки на ракот.

Консумирањето на овој чај со специфична арома и смирувачки ефект, придонесува за намалување на стресот.

Го ублажува гадењето и за време на бременоста и гадењето предизвикано од патување. Ако страдате од гадење додека возите, испијте една чаша чај еден час пред поаѓање.

Чајот од ѓумбир го стимулира дигестивниот систем. Редовното консумирање на овој чај го намалува апетитот, го стимулира варењето на храната и ги намалува подуеноста и гасовите.

За сите оние кои не страдаат од горенаведените симптоми, треба да се каже дека овој чај ја поддржува апсорпцијата на хранливите материи од храната.

Антивоспалителните својства на овој чај се добро познати. Ја ублажува болката во мускулите и зглобовите, а може да се примени и површно, ако страдате од артритис.

Ги ублажува респираторните нарушувања, без разлика дали се работи за алергии, воспаление на синусите, грип или настинки.

Витамините, минералите и антиоксидансите од ѓумбирот ја подобруваат циркулацијата. Ова спречува појава на кардиоваскуларни заболувања, ги намалува маснотиите во артериите и на тој начин спречува појава на мозочен и на срцев удар.

Овој чај ги ублажува менструалните болки.

Некои истражувања покажаа дека со консумирањето на овој чај се зголемува бројот на сперматозоиди, а со тоа и плодноста.

Покрај наведените придобивки, ѓумбирот е одличен во борбата против инфекциите, помага во детоксикација на црниот дроб и го ублажува лошиот здив.

Мешање со употреба на чај од ѓумбир

Иако ѓумбирот се смета за супер храна, неговата примена може да доведе до некои несакани ефекти. Ова е особено случај со луѓе кои страдаат од некои хронични заболувања. Тие лица прво треба да се консултираат со својот лекар, па дури потоа да го консумираат овој чај, онака како што ги советува лекарот.

Некои од нарушувањата што може да ги предизвика овој чај:

  • Варење. Чајот од ѓумбир е многу корисен за стомакот, но не претерувајте. Премногу чај може да доведе до чувство на гадење, па дури и повраќање и дијареа.
  • Лош сон. За да не ја поминете ноќта будни, превртувајќи се по креветот, ве советуваме да консумирате чај од ѓумбир наутро и попладне, а не навечер пред спиење.
  • Интеракција со анестетици. Некои анестетици реагираат со ѓумбир и тоа може да доведе до прекумерно крвавење и побавно заздравување на раните, па не е лошо да се знае дека ѓумбирот не се консумира најмалку 7 дена пред операција.
  • Згрутчување на крвта. Овој чај може да го отежне згрутчувањето на крвта, така што луѓето кои страдаат од хемофилија или земаат антикоагуланси, треба да го избегнуваат.
  • Луѓето кои страдаат од висок крвен притисок и земаат лекови за да го намалат, треба да избегнуваат ѓумбир бидејќи тоа може да доведе до дополнително покачување на крвниот притисок.
  • Бремените жени треба да го избегнуваат овој чај некое време бидејќи неговата примена може да доведе до појава на грчеви во матката. Корисен е за бремени жени кои имаат гадење (тогаш се советува употреба на чај).

Препорачаната дневна доза е околу 4 гр ѓумбир. Започнете со помали дози, на пр. 1г, а потоа полека зголемувајте ја дозата. Како и за сè друго, така и за ѓумбирот, не треба да претерувате бидејќи тоа може да доведе до несакани ефекти како тие наведени погоре.

error: Content is protected !!