Чај од ѓумбир – Зошто ѓумбирот е здрав?!
Чајот од ѓумбир доаѓа од далечната Кина, а не од нашиот регион, поради што луѓето се малку скептични и неинформирани за можноста за негова употреба. Дефинитивно еден од најлесните и најбрзите начини да го вклучите ѓумбирот во вашата секојдневна исхрана е чајот.
Овој корен со горчлив вкус се користи на многу начини. Најчесто се користи како зачин, но може да се додаде и во разни јадења, слатки или солени . Се разбира, од него може да се направи и чај. Ако додадете коцка корен од ѓумбир во разладениот чај, ќе добиете совршен освежителен пијалок што ќе ги направи топлите денови поподносливи и ќе го освежи вашето тело подобро од лимонада.
Придобивките од конзумирање чај од ѓумбир се бројни. Се користи за ублажување на главоболки, гихт, настинки, проблеми со стомакот, гадење, за подигнување на имунитетот, помага да се потисне апетитот и да се намали телесната тежина. Има навистина многу придобивки.
Чајот од ѓумбир веќе долго време се користи во традиционалната медицина во Азија . Ѓумбирот е богат со витамин Ц , магнезиум и други минерали, и богат со антиоксиданси .
Има егзотичен, зачинет вкус и може да се пие топол или ладен. По желба, може да се додаде мед или шеќер, малку лимон или портокал, а луѓето често додаваат трошка зелен чај и куркума.
Како да направите чај од ѓумбир – рецепт ?
Рецептот за чај е едноставен, како и за повеќето чаеви. За овој чај ќе ви треба вода и парчиња ѓумбир. Од другите состојки, се е прашање на избор и личен вкус, но секако малку мед и лимон само ќе го додадат вкусот и ќе ги подобрат придобивките.
Односот вода до лимон е приближно 1 лажица рендан ѓумбир до две чаши вода. Ако ви се допаѓа поинтензивен вкус, можете малку да го засилите, но повторно, не треба да претерувате.
Подготвен е како и секој друг чај: кога водата ќе зоврие, додадете рендан ѓумбир, или парчиња сецкан ѓумбир, по ваш избор. Исклучете го огнот и оставете да отстои 10 минути. Процедете, додадете евентуално мед, лимон, куркума или зелен чај и пијте.
Придобивките од чајот од ѓумбир
Чајот од ѓумбир го зајакнува имунолошкиот систем бидејќи содржи антиоксиданси кои се борат со слободните радикали. Некои истражувања покажаа дека чајот од ѓумбир уништува некои клетки на ракот.
Конзумирањето на овој чај, кој има специфична арома и смирувачки ефект, го намалува нивото на стрес .
Го ублажува гадењето и за време на бременоста. Ако страдате од гадење додека се возите, испијте чаша чај еден час пред поаѓање.
Чајот од ѓумбир го стимулира дигестивниот систем. Редовното консумирање на овој чај го намалува апетитот, го стимулира варењето и ја намалува подуеноста и гасовите .
За сите оние кои не страдаат од горенаведените симптоми, треба да се каже дека овој чај ја поддржува апсорпцијата на хранливите материи од храната.
Антивоспалителните својства на овој чај се добро познати. Ја ублажува болката во мускулите и зглобовите, па дури и може да се примени површно ако страдате од артритис.
Ги ублажува респираторните нарушувања , без разлика дали се работи за алергии, синузитис, грип или настинки.
Витамините, минералите и антиоксидансите од ѓумбирот ја подобруваат циркулацијата. Ова спречува појава на кардиоваскуларни заболувања, ги намалува маснотиите во артериите и на тој начин спречува појава на мозочен удар и срцев удар.
Овој чај ги ублажува менструалните болки .
Некои истражувања покажаа дека конзумирањето на овој чај го зголемува бројот на сперматозоиди, а со тоа и плодноста .
Покрај наведените придобивки, ѓумбирот е одличен во борбата против инфекциите, помага во детоксикација на црниот дроб и го ублажува лошиот здив.
Нарушувања во употребата на чај од ѓумбир
Иако ѓумбирот е една од суперхраната, може да доведе до некои несакани ефекти. Ова е особено случај со луѓе кои страдаат од некои хронични заболувања. Таквите лица прво треба да се консултираат со својот лекар, па дури потоа да го консумираат овој чај, во доза и како што ги советува лекарот.
Некои од нарушувањата што може да ги предизвика овој чај се:
Варење – Чајот од ѓумбир е многу корисен за стомакот, но не претерувајте. Премногу чај може да доведе до чувство на гадење, па дури и повраќање и дијареа.
Лош сон – За да не ја поминете ноќта будна, превртувајќи се по креветот, ве советуваме да консумирате чај од ѓумбир наутро и попладне. Не навечер пред спиење.
Интеракција со анестетици – Некои анестетици реагираат со ѓумбир и тоа може да доведе до прекумерно крварење и побавно заздравување на раните, па затоа не е лошо да се знае дека ѓумбирот не се консумира најмалку 7 дена пред операција или постапка.
Згрутчување на крвта – Овој чај може да го отежне згрутчувањето на крвта, така што луѓето кои страдаат од хемофилија или земаат антикоагуланси треба да го избегнуваат.
Луѓето кои страдаат од висок крвен притисок и земаат лекови против него, треба да избегнуваат ѓумбир, бидејќи може да доведе до дополнително намалување на крвниот притисок.
Бремените жени треба да го избегнуваат овој чај некое време, бидејќи може да доведе до грчеви во матката, освен за бремени жени кои имаат гадење, кога се советува чај.
Препорачаниот дневен внес е околу 4 гр ѓумбир, но започнете со помали дози, на пр. 1 g, а потоа полека се зголемува. Како и за сите нешта, па дури и за овие добри и здрави, не треба да претерувате бидејќи тоа може да доведе до несакани ефекти што ги наведовме.