Чаевите се најлековитата напивка која можеме секојдневно да ја конзумираме но постојат и некои предупредувања во врска со тоа.
Колку и да ни изгледа дека е едноставно, подготовката на чајот можеби ја правиме да биде порешно. Секој чај се подготвува на погрешен начин поради своите антиоксидативни својства. Ви даваме список од најчесто конзумирани чаеви и правилни начини за подготовка на овие топли напитоци.
Чај од нането се подготвува така што листовите се поливаат со врела вода. Чајот од нането се пие додека е топол. Добро е да го пиете по обилен оброк бидејќи поволно влијае на варењето. Старите лица и лицата кои имаа проблеми со крвниот притисок не би требало да пијат чај од нане на подолг временски период без паузи.
Чајот од камилица се подготвува така што две полни лажици за супа од оваа билка се поливаат со 200 милилитри зовриена вода. Затворете го сето тоа и оставете го уште половина час но водата не смее за врие. Процедете го тоа. Се пие доста топол. Камилицата се пие за подобрување на апетитот и тогаш се пие ладен и незасладен чај половина час пред јадење.
Чајот од липата се подготвува така што една кафена лажичка со липа или филтер кесичка се поливаат со 200 милилитри врела вода. Поклопете и оставете да отстои 10 минути. Чајот се пие свежо подготвен и се препорачува 2 пати на де. Добро е да се испие една шолја пред спиење бидејќи има пријатен вкус и смирувачко дејство.
Чајот од коприва се подготвува дака што полна лажица за супа со сецкана коприва се полива со 200 милилитри зовриена вода. Оставете да отстои 2 минути. Чајот од коприва се пие топол.
Како се конзумира чајот
Чајот се се пие од мали шолји и со мали голтки. За да ги користите сите благотворни дејства на чајот, најдобро е да го пиете без шеќер. Не ставајте мед во врел чај бидејќи нема да има никаков ефект. Користете дрвена лажичка.