Чизкејк од малини: Рецепт за освежувачка торта што постојано ќе ja правите

Слични

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ)

Сочна торта со круша, неодолива за празниците (РЕЦЕПТ). Правете торти...

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната вечера

5 совети на готвачи со Мишелин ѕвезда за новогодишната...

Лиснато тесто со јаболка и цимет

Лиснато тесто со јаболка и цимет. Можете ли да ги...

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење

Колач со ѓумбир и глазура од крем сирење. Речиси и...

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото

Пилешко и зеленчук во бои на виножитото. Иако малкумина од...

Сподели

Чизкејк е прекрасна, лесна и вкусна торта, а особено им се допаѓа на домаќинките бидејќи не мора да се пече. Таа е идеална за секојдневниот живот, но исто така и за прослави на родендени или други специјални прилики. Овој рецепт е едноставен и брз за подготовка, и ќе ги собори од нозе сите членови на домаќинството.

Состојки за чизкејк:

  • 300 грама бисквити
  • 150 грама маргарин (собна температура)
  • 150 грама шеќер во прав
  • 150 мл сок од портокал

За фил :

  • 300 мл слатка павлака
  • 100 грама шеќер во прав
  • 500 грама крем сирење
  • 150 грама павлака
  • 1 желатин
  • 50 мл вода

Овошен фил :

  • 300 грама малини
  • 300 мл вода
  • 5 лажици шеќер
  • 1 желатин

Подготовка:

Изматете го маргаринот со шеќер во прав во миксер , додадете 300 грама мелени бисквити и сок од портокал. Мешајте убаво да се соедини. Ставете обрач со дијаметар од 26 см.

Вака подготвеното бисквитно тесто развлечете го и израмнете го со лажица, па држете го во фрижидер додека го правите белиот фил.

Измешајте го желатинот со 50 ml вода и оставете ја да отстои десетина минути . Во меѓувреме, изматете ја слатката павлака.

Во друг сад изматете го крем сирењето со шеќер, па додадете ја павлаката . Комбинирајте ја изматената слатка павлака со крем сирењето.

Топете го желатинот во пароброд или во микробранова печка. Земете две или три лажици од фил и истурете го во стопениот желатин, измешајте, па дури потоа додадете го во фил и добро измешајте.

Истурете го филот врз кората и лесно премачкајте да не останат дупки.

Ставете малини, вода и шеќер во шерпата. Мешајте 10 минути на тивок оган додека не се појави пена што треба да ја отстраните. Додека се готви преливот, стопете го желатинот како за белиот фил и лесно измешајте го во вареното овошје.

Оставете да се излади десет минути, а потоа истурете го врз белиот фил.

Ставете го чизкејкот во фрижидер неколку часа.

Пријатно !

error: Content is protected !!