Човекот е она што тој го мисли во текот на денот

Слични

Како „инфлуенсер“ стана грд збор?

Како „инфлуенсер“ стана грд збор? Ако го отворите делот за...

6 токсични особини на емоционално незрели личности

6 токсични особини на емоционално незрели личности. Шокантно е колку...

Сподели

Човекот е она што тој го мисли во текот на денот.

Во зависност од тоа како ги користиме, мислите можат да бидат отров за нашето тело, но и сила за лекување на многу болести. „Човекот е она што го мисли цел ден“, напиша американскиот есеист, Ралф Валдо Емерсон. Ова е само една од безбројните изреки за моќта и за силата на нашите мисли. Познати и непознати, потпишани и непотпишани автори, придонесоа за едно од најинтересните поглавја на човечката психологија.

„Дали мислите дека можете или дека не можете, во двата случаи сте во право“ е добро позната изрека од арсеналот на модерната теорија за позитивно размислување.

И научниците кои го проучуваа влијанието на мислата врз нашето тело, одамна утврдија вистина што може да се каже, грубо, вака:

„Ако го погледнам вашето тело денес, знам какви беа вашите мисли вчера. Знаејќи ги вашите мисли денес, можам да почувствувам како ќе изгледа вашето тело утре.“

Тоа е таа неверојатно силна и тесна врска меѓу нашите мисли и нашето тело, нашите стравови, грижи, разочарувања или радости во врска со сите тие промени во ткивата, органите и органските системи. За жал, многу помалку се зборува и пишува за оваа врска, отколку што навистина е потребно.

Психата создава болест

Една студија од 1987 година (Mogens R. Jensen, Универзитетот Јеил) потврди дека ракот на дојката се шири побрзо кај жените кои чувствуваат изразена безнадежност и фрустрација во животот, страв или други негативни емоции. Најновите показатели за областите погодени од војната во Хрватска и, особено, во Босна и Херцеговина,  укажуваат на статистички значајно зголемување на случаите на рак на дојка.

Во минатото, само мал круг на физички болести се нарекуваа психосоматски заболувања. Во нив се вклучуваа: висок крвен притисок, чир на желудник, подоцна срцев удар и тука обично завршуваше списокот. Денес, веќе е докажано дека голем број болести и болести од чисто физичка природа, се предизвикани од психолошки фактори.

Примери се: апендицитис, гихт и метаболички заболувања кои, всушност, се влошуваат со негативните емоции, ставови, стравови и предрасуди. Многу научници тврдат дека очајот и безнадежноста го зголемуваат ризикот од срцев удар и од рак.

Негативни емоции — голема опасност

Малку е познато дека емоционалните фактори се силно поврзани со ревматоиден артритис. Се чини дека ова нарушување влијае кај жените кои имаат тенденција да ги потиснат своите чувства и наместо да се лутат и да се соочат со сериозни емоционални проблеми, тие ја прифаќаат пасивноста и депресијата како реакција на животните проблеми.

Постои тесна врска меѓу емоциите, положбата на телото и многуте ортопедски заболувања што се јавуваат

Нервозните и фрустрирани луѓе ја држат главата на посебен начин, неприродно, со постојано оптоварување на мускулите на цервикалниот ‘рбет. Таквото држење на телото предизвикува оштетување на ‘рбетот. Од слични причини, депресивните, тажните, несигурни и безволни луѓе, имаат спуштен торакален ‘рбет.

„Понекогаш рентген-снимката на ‘рбетот на пациентот може да покаже што е психолошкиот профил“, вели Казухиро Минатија, јапонски лекар.

Ортопедите одамна знаат и предупредуваат: „По долго време, депресивните состојби предизвикуваат долгорочна напнатост во мускулите, без можност за олеснување. Резултатот е вкочанетост на мускулите, што, пак, влијае на нередовното оптоварување на ‘рбетот. Телото сè уште може да го компензира физичкото преоптоварување, но ако е и ментално преоптоварување, се јавува вистинска болест.“

Смрт на предвремено пензионирање

Не е ново и не е познато колку стресот придонесува за појава и за влошување на болеста, но сè уште малку се знае за тоа што е стрес за телото.

Имено, јасно е дека голема опасност за здравјето му се заканува на лице кое ги изгубило своите сакани во сообраќајна несреќа или на лице кое преживеало земјотрес и сл. Но, многу помалку е познато дека состојбата на еуфорична радост (која вообичаено не би ја класифицирале како стрес) е, исто така, многу опасна и понекогаш може да резултира со трагични последици. Малку е познато и за некои специфични животни ситуации кои, исто така, претставуваат стрес со сите негативни последици за менталното и за физичкото здравје.

Моментот на пензија, наместо да претставува радост и олеснување по децении напорна работа, честопати е фатална пресвртница во животот

Медицински, резултатот од таквата промена може да биде катастрофален. Во првите неколку години по пензионирањето, срцевиот удар и бројот на рак нагло расте, а смртта ги погодува луѓето кои, инаку, биле здрави пред пензионирањето.

„Смртта по предвремено пензионирање“, како што се нарекува овој синдром, зависи од сознанието дека завршиле деновите кога некој бил корисен; тоа е само набљудување, но за некој што се држи до него, доволно е да предизвика болест или смрт.

Уште помалку познат е фактот дека сеќавањето на стресот понекогаш е исто толку  катастрофално како и самиот момент на стрес. Имено, меморијата, иако е дадена само како мисла, ја стимулира истата струја на деструктивни хормони како и самиот стрес.

Нашата одлична можност

За среќа, како што сe има своја друга страна, така и проблемот со влијанието на емоциите врз телото има посветла слика. Имено, како што негативните мисли и грдите спомени можат постепено да го уништат нашиот дух и нашето тело, исто така е можно да се сврти процесот: позитивни и добри мисли, пријатни и убави спомени имаат корисен и лековит ефект врз секоја клетка на нашето тело. Тоа понекогаш носи чудесни подобрувања, исцеленија, среќа и здравје.

Плацебо ефектот повеќе не е обвиткан во мистерија. Тој е научно обработен и објаснет во детали. Накратко, велат експериментите, ако добијат плацебо, тоа е лажен лек. Голем дел од пациентите, 30%, ќе почувствуваат ист ефект како да примиле вистински лек против болки.

На каква практика укажуваат овие податоци? На цела низа нови методи на лекување базирани на моќта на позитивните мисли.

На крајот на краиштата, во Библијата е запишано: „Како што веруваш, така и ќе биде со тебе“.

Радоста и исполнетоста нè прават здрави и го продолжуваат животот. Ова значи, заклучуваат научниците, дека границата меѓу биологијата и психологијата не може да се повлече со сигурност.

Вилијам Џејмс, таткото на американската психологија, рекол: „Каков впечаток и да оставите во потсвеста, тој ќе ги поттикне и небото и земјата да го остварат тоа. Затоа, треба само да ги испратите вистинските идеи и креативни мисли во потсвеста“.

Ако овој совет изгледа премногу поетски и нереален, еве документирани примери од стручната и од научната литература.

Во 70-тите години на XX век, во добро позната серија експерименти, на клиниката Менигер, индискиот јогист Свами Рама ја покажа способноста да го промени срцевиот ритам по желба од 70 до 300 отчукувања во минута, односно до брзина далеку над нормалната. Методот за биоповратни информации може да се користи за да научи да управува со несаканите процеси.

Така, пациентите кои страдаат од крвен притисок, учат да го регулираат дијаметарот на нивните крвни садови, реагирајќи на светлосни сигнали кои им кажуваат дали нивните крвни садови се премногу проширени или стеснети.

Историјата на воените години на битки во морето на Првата светска војна запишува многу случаи кога германските морнари понекогаш минувале денови или недели во чамци за спасување, откако нивните бродови потонале. Како по правило, најмладиот човек секогаш ќе умре. Овој феномен остана тајна сè додека не се увиде дека постарите морнари кои ги преживеале претходните тонења, знаеле дека кризата може среќно да се надмине.

Смеењето е здравје

Ако постојано се смеете, вие, всушност, работите чудесно на вашето здравје, преку бројни физички и ментални фактори. Не е само чувството на радост тоа што придонесува за здравјето, туку неспорно е и непосредното влијание на смеата врз телото.

Кога се смеете, ги активирате и ги зајакнувате стомачните мускули и дијафрагмата.
Абдоминалните движења го продлабочуваат дишењето, а тоа го зголемува протокот на кислород до вашето тело и ја подобрува циркулацијата.
Смеата ги проширува крвните садови, а тоа го забрзува заздравувањето на ткивата.

Ако постојано се смеете, го стимулирате производството на ендорфин (природни лекови против болки во телото), а тоа создава чувство на радост.

Кога се смеете, му помагате на вашиот лимфен систем да се ослободи од отпадните производи, да согорува маснотии и да ги релаксира мускулите.

Емоции и имунитет

Многу лекари и психолози веруваат дека постои суштинска врска меѓу вашите емоции и начинот на кој функционира вашиот имунолошки систем. Негативните емоции како што се: вина, безнадежност, потиснат гнев и страв, се вообичаени кај заболените од СИДА и можат да ја намалат способноста на телото да се бори против инфекцијата.

Се верува дека ќе бидете поздрави и дека ќе живеете подолго ако направите сè што можете за да одржите позитивен став. Моментите на несреќа и на депресија се неизбежни и не смеете да се обвинувате себеси што понекогаш ве обземаат овие состојби, но мора да стекнете навика да ги елиминирате негативните мисли. Научниците и психотерапевтите, вежбите за јога, вежбање и медитација, помагаат многу во ова.

Истражувачите од Медицинскиот оддел на Универзитетот во Небраска, по многу експерименти, заклучија дека постарите луѓе, мажите и жените кои имаат барем еден добар пријател на кој можат да му веруваат, имаат подобра имунолошка функција, намален холестерол и помала урична киселина во крвта.  Кај нив стресот работи многу помалку, отколку кај луѓе кои покрај себе немаат жена како поддршка.

Добрите меѓучовечки односи и пријателства за жените се најизразените средства за понатамошен развој, ако не првостепени, тогаш сигурно на второ или трето место според важноста.
Затоа, многу жени гледаат на нивните врски како на основен предуслов за постигнување среќа во животот.

Како да ги промените своите мисли?

Ова едноставно прашање го оставаме за крај. Одговорот на површните исцелители и ловци на брза заработка, обично е многу едноставен и гласи: „Размислете позитивно и вашиот живот ќе се промени! Токму сега, од овој момент, ќе станете друга личност!“

За жал, работите не се толку едноставни. Тоа би било како виолинист почетник да се замисли себеси како виртуоз и од утре неговата музика да биде совршена.

Не функционира тоа така. Особено, може да се фокусираат сите негови мисли на слабиот и да се ослободи од дебелината од утре, но ако не започне со систематска промена на навиките во исхраната и редовно вежбање, ниту една позитивна мисла нема да ги промени неговото тело и неговата физиологија.

Има неколку вредни работи што паѓаат од небото и преку ноќ

Без болка, трпение и напор. Но, човек не треба да се обесхрабрува поради ова, исто како што и виолинистот почетник не смее да се обесхрабри на почетокот од своето долго патување до совршенството.

Постојат ремек-дела создадени за време на инспирацијата, но за поголемите вредни достигнувања се бара долга и трпелива работа. И токму толку долгата и трпелива работа бара да се промените себеси, да ги промените вашите навики, мисли и ставови.

За среќа, постојат начини, а познати се и техниките. Јогата разви бројни ефективни ментални техники во текот на петте милениуми од своето постоење, со кои можете систематски да ги менувате вкоренетите навики, ставови и негативни мисли.

error: Content is protected !!