Црн или зелен чај? Колку кофеин има едниот, а колку другиот

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

Црн или зелен чај? Колку кофеин има едниот, а колку другиот.

Најчесто пиеме или црн или зелен чај.

Дали пиете црн или зелен чај? Кои се нивните разлики?

И зелениот и црниот чај имаат корени од исто семејство на растенија – познато како Camellia Sinensis, но обично се направени од различни сорти. И двете се поврзани со здравствени придобивки како што се помал ризик од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес тип 2. Тогаш каде е разликата?

Сите листови од свеж чај се зелени кога се собираат. Доколку листовите се наменети за сорти на црн чај, тие се чуваат на отворено за да се поттикне оксидација (затемнување на листовите) што го засилува неговиот вкус. Зелениот чај, од друга страна, обично се вари на пареа или на друг начин се загрева за да се спречи оксидација, што резултира со посветла боја и вкус.

Кофеин во црниот и зелениот чај

Покрај бојата и интензитетот на вкусот, различни се и нивоата на кофеин во црниот и зелениот чај, при што интензитетот на црните чаеви го зголемува кофеинот. Нивната главна разлика е количината на кафе. Откриено е дека една шолја црн чај содржи околу 40-42 mg кофеин, додека зелениот чај, од друга страна, содржи релативно мала количина на кофеин. Една шолја зелен чај содржи околу 20-22 mg кофеин.

error: Content is protected !!