Како старите цртани филмови создадоа генерација на културни и писмени деца

Слични

Филмот „Тома“ достигна половина милион гледачи за три недели

Филмот „Тома“ достигна половина милион гледачи за три недели. По...

Интересни факти за Никола Тесла за кои можеби не сте знаеле

Интересни факти за Никола Тесла за кои можеби не...

Како дојде до 8-часовно работно време?

Како дојде до 8-часовно работно време? Осумчасовниот модел на работа...

Дали Третата светска војна е духовна војна?

Дали Третата светска војна е духовна војна? Не се потребни...

Сподели

Генерацијата која порасна гледајќи стари цртани филмови како оние од продукцијата „Браќа Ворнер“, благодарение на нив станаа  културно писмени луѓе.

Овие цртани филмови им овозможија на децата повеќе од само забава. Тие ги запознаа со клучните референци на општата култура, особено во областа на литературата и музиката.

Од Душко Долгоушко, децата можеа да научат за приказната на Стивенсон за Џекил и Хајду, да слушнат цитати и да видат сцени од драмите на Шекспир и тешко е да се најде класично музичко дело кое не се користело како позадина за некои цртани филмови од тоа време.

Секојдневно слушајќи ги рапсодиите на Лист и валцевите на Шопен, засекогаш ги врежаа овие мелодии во мозокот на децата.

Цртаните филмови полни со цитати од класичната уметност им дадоа на децата рамка, почетна точка за подоцнежно разбирање на литературата и музиката, дури и кога децата не би ги добиле тие основи на училиште, верува таа.

За разлика од нив, денес цртаните филмови не ги насочуваат децата да ги откриваат културните богатства на претходните генерации, туку се исклучиво насочени кон фантазијата или сегашното време.

„Ниту училиштата, ниту карикатуристи денес не предаваат факел на знаење и културна писменост. Дали е тоа една од причините за апатијата и површноста на модерната генерација? “, Прашува авторот.

error: Content is protected !!