Чуда се случуваат на денот на Свети Василиј Острошки

Слични

Сподели

Чуда се случуваат на денот на Свети Василиј Острошки.

Постојат многу верувања за овој светец, но едно е сигурно: кој и да се обрати за помош на Свети Василиј, тој добива помош!

Свети Василиј важи за еден од најголемите српски светци, а Српската православна црква и нејзините верници денеска го одбележуваат овој ден. Луѓето веруваат дека над неговото тело се случуваат разни чуда, кои почиваат во манастирот Острог.

Постојат легенди за овој светец уште од античко време, па се вели дека за време на неговиот живот, Свети Василиј повеќе личел повеќе на ангел отколку на човек, како и дека го подигнал својот дух и го овековечил своето тело.

Постои верување дека оние кои ветуваат дека ќе одат во манастирот Острог на Педесетница на Денот на Василиј, нивната болест или болеста на некој од нивните најблиски ќе бидат „однесени во вода“.

И сите што побараа помош од овој светител беа на стог пост сè додека не отидоа во Света Троица не отидат на Острог и таму да се причестат.

Луѓето кои се подготвуваа за ова патување носат масло, темјан и памук и ги оставаат со светителот „да ја поминат ноќта“. Памукот, маслото и темјан што ќе ги донесат во Острог треба да се зачуваат.

Според верувањето за овој голем празник и црвената буква во црковниот календар, не се вршат пагански обичаи или ритуали. На празникот Свети Василиј, единственото нешто што верниците треба да го сторат е искрено да се молат на чудотворецот и се верува дека секоја желба од срце ќе им биде исполнета.

error: Content is protected !!