Чувајте ги лушпите од портокал: Тие им помагаат на вашите растенија на седум начини!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Чувајте ги лушпите од портокал: Тие им помагаат на вашите растенија на седум начини!

Изненадувачка намена на кората. Чувајте ја!

Следниот пат кога ќе јадете портокал или лимон, не фрлајте ја кората. Вашите растенија можат да имаат голема корист од нив.

Ние ќе ги споделиме со вас придобивките од користењето кора од портокал во градината и како можете ефикасно да ја користите.

Состојка на компост

Лушпите од портокал се добар извор на азот, фосфор и калиум. Ако направите компост дома, фрлете го во корпа за компостирање. Обавезно исечкајте ги на мали парчиња пред компостирање, бидејќи побрзо ќе се расипат.

Ги одбива инсектите

Штетниците можат да ги уништат вашите растенија, а бидејќи сакате да избегнете употреба на хемиски пестициди, лушпите од портокал нудат природно решение. Едноставно ставете ја кората во близина на нападнатото растение или во близина на погодената област на растението. Повеќето штетници како лисна вошка не сакаат мирис на портокал и ќе го напуштат растението. Ако имате мачка или куче домашно милениче, кората сигурно ќе ги оддалечи и од вашите растенија.

Кисела почва

Некои растенија сакаат ротквица и пиперки како кисела почва. Ако имате растенија во вашата градина кои сакаат кисела почва, исушете ги лушпите од портокал, претворете ги во прав и посипете ги на земја. Ова ќе ја зголеми киселоста на почвата и ќе го снабдува со други хранливи материи.

Ослободете се од мравките

Мравките можат да бидат вистински проблем во градината и на терасата, особено затоа што имаат тенденција да го оштетат коренот на растението. Лушпите од лимон се природни непријатели на мравките и додавањето на овие растенија е одличен, нетоксичен начин за решавање на проблемите.

Подлога за природно семе

Ако ви треба органска подлога за семе, можете да користите кора од цитрус како основа за раст на вашите садници. Само дупчете една мала дупка на дното на дренажната кора, наполнете ја со добра мешавина од земја, додадете ги семето и попрскајте со малку вода, а кога садници ќе бидат подготвени да се пресадат, само пренесете ја кората со расадот на земјата. Кората ќе се компостира директно во земјата и ќе додаде хранливи материи.

Ги одбива комарците

Комарците очигледно го мразат мирисот на цитрус. Ако сакате да се ослободите од нив, истријте ја кората на кожата или ставете ги околу вашата градина или тераса и нивниот мирис треба да ги држи настрана.

Привлекува пеперутки

Кора од цитрус е ноќна мора за некои инсекти, но може да привлече пеперутки во вашата градина. Само оставете ја кората во плиток сад и нивниот сладок мирис и остатоците од соковите ќе привлечат пеперутки. Ова ќе додаде малку боја и амбиент во вашата градина и ќе помогне во опрашувањето на растенијата.

error: Content is protected !!