Дали е можно да се подобри меморијата?

Слични

Како вашиот организам реагира кога конзумирате цимет?

Како вашиот организам реагира кога конзумирате цимет? Циметот има пријатен...

Дадете му на организмот природна замена за шеќер

Дадете му на организмот природна замена за шеќер. Од досегашната...

РУСКА енергетска бомба која го штити телото од ВИРУСИ (РЕЦЕПТ)

РУСКА енергетска бомба која го штити телото од ВИРУСИ...

Напади на паника – што ми се случува?

Напади на паника - што ми се случува? На самиот...

Сподели

Дали е можно да се подобри меморијата?

Дојдов или отидов? Кој ќе знае. Не е толку страшно, бидејќи многу луѓе не се сеќаваат на нивниот живот пред прво одделение во основно училиште. Имам пријателка која скоро не може да се сети на спомен во кој е помлада од десет или единаесет години. Истата пријателка дипломира право на време, без ниту едно оценка помала од девет. Подоцна стана мајка, а во меѓувреме заврши магистратура и почна да се подготвува за правосудниот испит. Исто така, не е сигурна како се викаше нејзиното прво момче или каде беше минатата година на море.

Се сеќавам на моментот кога првпат ја видов – стоеше во ходникот на градинката, имаше карирани ципелки, брош во форма на слон и мирисаше на пржени пиперки. Тоа се случи кога двајцата имавме четири години.

Меморија како стрипови

Бидејќи мојот студентски живот страдаше поради толку лоша меморија, мајка ми се обиде да ми најде и да ми обезбеди прирачник со вежби за подобра меморија . Таа, исто така, ми кажа дека во нејзино време, учениците го меморирале телефонскиот именик за да вежбаат меморија пред страшниот краен рок во јуни. Подоцна сфатив дека најверојатно станува збор за лага.

Сите овие вежби, сепак, не функционираа, но успеав да останам „одличена со се“, претворајќи ги податоците што за мене беа бесмислени во цртежи или цели стрипови. Дури и денес, знам како да ги објаснам хемиските процеси за формирањето на сапун (а не дека бев премногу заинтересирана).

Како тоа?

Психолозите ја поделија меморијата на неколку видови. Различни извори даваат различни информации, но во зависност од видот на меморијата, поделбата на меморијата може да изгледа вака:

  • Декларативно – фактите што избравме да ги запомниме – „Париз е главен град на Франција.“ Или глупава радио реклама што ја знаеме напамет.
  • Епизодна или автобиографска – сеќавање на настани од сопствениот живот.
  • Семантички – концепти и принципи, значења што ги придаваме на феномени и однесувања.
  • Процедурално – како да се направи нешто – возење велосипед, подготвување ручек…
  • Просторна – можност за ориентација во просторот.

Кога ќе кажеме вака, секој некаде ќе се препознае. Треба да се нагласи дека ова е само една од поделбите и дека многу од овие пет типа на меморија се распределуваат во само две, но поентата е иста. Бидејќи од друга страна имаме работна меморија.

Неа можеме да ја замислиме како биро и многу хартија на него. Кога правиме нешто, пишуваме упатства и факти за нив. Кога ќе заврши процесот, чуваме некои хартии, односно ги чуваме како долгорочна меморија и повеќето од нив ќе ги фрлиме во ѓубре – затоа што ова се скици и чкртаници што го губат значењето откако ќе заврши процесот.

Постојат неколку теории и модели кои објаснуваат како функционира работната меморија, а моделот што ми се допадна е поделен на три дела:

  • контролен центар
  • фонолошка јамка
  • визуелно-просторна табла

Затоа, контролниот центар работи како надзорник и го координира она што го гледаме (или визуелизираме) и она што го слушаме или кажуваме. Затоа, убавото нешто во врска со работната меморија е што има надеж за тоа! Ако научиме како ги обработуваме информациите додека работиме, можеме да придонесеме за чувствата на кои се потпираме и кои не мотивираат.

И сега доаѓа најдобриот дел: пред петнаесет години, психологот Алан Бедли забележа нешто друго, кое го нарече „епизоден амортизер“. Ја поврзува фонолошката јамка и визуелно-просторната табла со долгорочна меморија. Едноставно кажано, тој го претвора работниот процес во спомен од животот. И тоа е место за сите нас со „слаба концентрација“. Иако работната меморија е, на некој начин, токму тоа – концентрација, потребно е нешто друго за да се претвори во меморија. Занимање, интриги,  љубопитност, претворање на сувите линии во емоции.

Доволно спиење и движење

Можеме дополнително да ги објасниме начините на паметење на неодредено време. Но, би било убаво некој да го прочита овој текст во секој случај. И ќе бидам особено горда ако има меѓу нив некој на кого контролниот центар “забушава”. Што можеме да направиме сега за да го усовршиме? Речиси ништо.

Ние можеме да му обезбедиме на нашиот мозок доволно спиење и кислород, почитувајќи ги сите општи прописи за здрав живот: правилна исхрана, доволно вежбање и доволно спиење. Друга услуга што можеме да ја направиме за него е да избегаме од излишните информации што не заморуваат и гушат, без разлика дали доаѓаат од ТВ, весници или од нечија уста.

Ако тие навистина се акумулираат, најдете начин да ги замолчите: со медитирање, трчање , наводнување цвеќиња – се што вашата „табла“ гледа како лична метла за мисли.

error: Content is protected !!