Дали е паметно да ја примите вакцината кога планирате бебе?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

Сподели

Колку е најдобро да се чека од вакцинација до бременост? Епидемиологот проф. Д-р Зоран Радовановиќ  дава одговори на овие прашања.

Уште кога ја примивме вакцината за корона, жените кои планираат бебе се прашуваат дали можат да ја примат. Проф. Д-р Зоран Радовановиќ  вели дека најважно е младите да размислуваат за иднината.

„Што се однесува до вакцината, нема универзален одговор бидејќи нема единствена вакцина, тоа се големи разлики. Како и да е, јас никогаш не би поставил прашање за мртви вакцини, како кинезите. Нема причина да се плашиме со нив “.

Професорката има одговор и за сите жени кои можеби се прашуваат што понатаму затоа што биле вакцинирани и бремени истовремено.

„Од суштинско значење е младо лице кое е вакцинирано и забременило да ја продолжи бременоста. Да почнам да размислувам за абортус … Нема индикации дека текот или исходот на бременоста ќе бидат неповолни “.

Сепак, постојат некои нијанси на типот на вакцина против корона.

„Векторските вакцини сè уште содржат жив агент, како што се руските и Оксфордските вакцини. Затоа, треба да се чека три менструални циклуси со нив. Значи, три менструални циклуси треба да поминат од вакцината до зачнувањето. Но, дури и да помине помалку од тоа, не би поставил прашање. Не е ризик. Особено, нема драма или дилема за кинеската вакцина. Јас би исклучил каков било ризик затоа што е мртва “, вели епидемиологот Радовановиќ и додава дека општата препорака е да се чека два или три циклуса од вакцината до зачнувањето.

Лекарот се осврна и на сомнежите што нè следат во врска со бремените жени од моментот кога вакцината беше кај нас, пред се поради недостаток на податоци.

„Проблемот е во тоа што, кога вакцината е подготвена во тие три фази, тогаш претежно бремени жени и мали деца не се вклучени во истражувањето. И иако повеќето од вакцините не беа наменети за деца на возраст под 18 или 16 години, а некои за оние на возраст над 60 или 65 години, има сè поголем доказ дека вакцината е достапна и за деца “.

Значи, прашањето не беше дали вакцината е штетна за децата, но немаше доволно податоци. Истото важи и за бремени жени.

„Познато е дека ако жената е бремена, ризикот од ковид е поголем отколку кај жена која не е бремена. Постои поголем ризик тоа да стигне до респираторниот систем, од мртвородено, од предвремено породување … Сепак, во отсуство на солидни податоци, на жените на Запад им беше кажано да ги проценат ризиците и придобивките од вакцината сами .Сепак, пред тестирање на луѓе, вакцините беа тестирани на животни и немаше штетни ефекти врз фетусот “.

Професорот заклучува дека во рамките на третата фаза од испитувањето на вакцината против короната, поради околностите, имало и бремени жени на кои потоа не им се случило ништо лошо.

error: Content is protected !!