Дали и вашето дете се плаши од мракот? Пет начини за решавање на овој проблем

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дали и вашето дете се плаши од мракот? Пет начини за решавање на овој проблем.

Децата многу често се будат од сон поради кошмари и лоши соништа. Без разлика колку родители се обиделе да го смират детето и да го убедат дека сето тоа е само имагинација, сепак детската имагинација победува. Тие не можат да спијат и се борат со своите стравови.

Што ако детето се плаши од мракот?

Мајката на Лили, која се занимава со детскиот сон од професионална страна, издвои неколку совети за родителите чии деца се плашат од темнината. „Воопшто не е ретко дете, особено на возраст од три до шест години, да почне да плаши од темница и да има кошмари. Тоа се случува затоа што тогаш растат когнитивните способности, а со тоа и имагинацијата“, нагласува таа.

1. „Безбедност при спиење“

Најважно е детето да се чувствува безбедно кога оди да спие. Голема кадифена играчка, може да помогне во тоа. Обидете се да го убедите детето дека има кој да се грижи за него. “Медо е секогаш тука да те заштити. Тој следи сè и ништо лошо не може ти да се случи до него”, можете да му кажете на детето.

2. Научете ги да имаат контрола

Најдобрата борба против стравот е кога ќе сфатиме дека имаме контрола. Затоа треба да го научиме детето да има контрола и да може да се справи со стравот. Ставете светилка до него, научете го дека кога е исплашен, секогаш може да ја вклучи светлината и на тој начин да ја надмине темнината. „Понекогаш нашата имагинација си поигрува со нас кога не гледаме, па кога ќе ја вклучите светлината, ќе видите дека се е во ред.

3. Пазете се од сенките

Иако светилка може да помогне, поради таа светлина може да се појават страшни сенки кои го плашат детето. Обидете се да го спречите тоа, а потоа отстранете ги предметите што прават сенка. Седнете на креветчето, вклучете ја ламбата и видете што може да го исплаши детето.

4. Разговарајте со детето

Ако кошмарите се чести и детето поради тоа се буди наутро, нека ви раскаже се. Тој може да ви каже или дури и да нацрта што се случило. Потоа замолете го да ја промени приказната и да ја направи онака како што би сакал. На пример, прашајте го детето што ќе се случи ако Супермен одеднаш се појави да го спаси. На овој начин му помагате на детето да создаде нова приказна која има убав крај. Колку повеќе го поттикнувате да ја промени приказната на позитивната страна, така детето полека ќе почне да сонува подобри соништа.

5. Избегнувајте страшни слики, филмови, приказни

Децата набљудуваат се околу себе, а понекогаш тоа што го гледаат во текот на денот може да има големо влијание врз нив, особено кога ќе се стемни. Децата реагираат многу поинтензивно на она што го виделе отколку на она што го слушнале.

error: Content is protected !!