Дали имате немирно дете? Вие сте среќен родител!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Значи, вашето дете е темпераментно. Па, имаме новости за вас – вие сте среќен родител!

Точно е дека темпераментните деца можат да бидат вистински предизвик за неискусните и млади родители, но ако овие родители се добро информирани и вложат напор и време во воспитување на темпераментно дете, скоро можеме да речеме дека тоа ќе прерасне во одличен тинејџер.

-Со внатрешна мотивација и голема движечка сила, на децата им се допаѓа ова, кога сакаат да постигнат нешто, тие токму тоа го прават. Ако родителите се спротивставуваат на сопствените потреби и на притисокот на околината да ги „скршат“ (или, во родителска смисла, да ги стават во ред), темпераментните деца често стануваат лидери во различни области од животот – во општеството, спортот, кариерата.

Што, точно, е темпераментно дете?

Некои родители на кои им е тешко да се борат против таквите деца ќе речат дека нивното дете е тврдоглаво или тешко, но исто така можеме да гледаме на таквите деца како деца со силен карактер кои растат во луѓе со интегритет и на кои не е лесно да им се наметне мислење Темпераментните деца сакаат сами да ги доживуваат работите во животот, наместо да прифаќаат на послужавник она што им се сервира. Тие очајно сакаат да бидат господари на сопствената судбина, а понекогаш и секогаш ќе ја стават приоритет желбата да бидат во право. Кога ќе им се развие идеја во главата, тешко дека ќе смислат нешто друго додека не ја реализираат.

Темпераментните деца имаат силни чувства и исто така ги покажуваат силно

Често, темпераментните деца се склони на горчливи расправии со своите родители. Сепак, имајте во предвид дека за дискусија се потребни и две. Не мора да реагирате со дискусија и викање секогаш кога вашето дете ќе ве испровоцира! Ако сте во состојба длабоко да вдишете и да се потсетите дека е можно дискусијата да не се претвори во тешка расправија и повторно да го постигнете она што го сакате, ќе научите како да ги спречите овие ситуации. (Не дозволувајте четиригодишно дете да ве вознемири толку многу што и вие самите ќе започнете да се однесувате како дете!)

Родителите кои внимателно ги набудуваат своите деца и нивното однесување можат да избегнат горчливи кавги дури и ако имаат темпераментно дете. Ова покажува разбирање за нивните ставови и желби додека поставуваат граници, давајќи им избор на децата и обезбедување алтернатива ако не им е дозволено.

-Со разбирање дека почитувањето мора да биде меѓусебно. Засекогаш заборавајќи на реченицата: “Затоа што така велам!” Барајќи решение што ќе ги задоволи и детето и родителот наместо да поставите еднострани правила што дури и нема да му ги објасните на детето, ќе постигнете две важни работи – вашето дете нема да биде избувливо затоа што нема да му треба тоа (покажавте дека неговото мислење е важно) и ќе научите неколку основни вештини за преговори и компромис.

Децата со темперамент не се само „тешки“.

Тие чувствуваат дека нивниот интегритет е загрозен кога ќе бидат принудени да се покоруваат на нечија волја безусловно и без јасно објаснување. Но, ако им дадете избор, алтернатива, чувство дека сè уште се прашуваат, тие ќе соработуваат со задоволство. Ако ви пречи ваков совет, затоа што сметате дека послушноста и дисциплината на детето се поважни од почитувањето на неговиот карактер, размислете уште еднаш.

-Се разбира, сакате да воспитате одговорно, разумно, внимателно дете кое ќе може да ја направи вистинската работа дури и кога е тешко. Но, тоа не значи безусловна покорност. Ова значи дека детето ќе ја направи вистинската работа затоа што му е јасно дека ова е најдобриот начин за решавање на проблемот, не затоа што така му кажавте. Успех е ако вашето дете го одбрало вистинскиот пат, без оглед на тоа што сте го советувале.Послушност е кога детето го прави она што ќе му биде кажано, без оглед дали тоа е вистинскиот пат.

Значи, се разбира, ќе сакате вашето дете да го направи она што го советувате. Но, не затоа што е послушно (или, како што би рекол нашиот народ, што „слуша“) и затоа што е убеденп дека секогаш треба да го прави она што го велат возрасните. Не, треба да сакате вашето дете да ве слуша затоа што ви верува.
-Бидејќи научил и секогаш имал на ум дека, дури и ако не можете да ги задоволите неговите желби, тоа е затоа што го сакате најдоброто за него. Сигурно сакате да воспитате дете кое има само-дисциплина, кое презема одговорност, кое е внимателно и што е најважно, доволно разбирливо за само да заклучите кому може да му верува и кому може да дозволи да влијае врз неговите ставови и мислења.

Ако одлучите по секоја цена да воспитате послушно дете, ќе ја скршите неговата волја и темперамент и ќе го оставите без одбранбен штит за влијанијата на другите луѓе кои честопати не го сакаат најдоброто за него. Покрај тоа, тоа е предавство на заветите што сите ги потпишавме на денот кога станавме родители.

Да заклучам – темпераментните деца можат да бидат енергични, упорни и „тешки“. Но, ако ги воспитате на вистински начин, тие стануваат далеку поспособни, поисполнети, поуспешни од „послушните“ деца на кои денес може да им позавидите на вашите пријатели

error: Content is protected !!