Дали изборот на спорт го насочува детето да биде тимски играч? НЕ! Еве ЗОШТО?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дали изборот на спорт го насочува детето да биде тимски играч? НЕ! Еве ЗОШТО?

Секој од нас е малку соло и тимски играч.

Која страна ќе ја развиеме е условена од многу фактори, а може да зависи и од кое хоби ќе избереме во детството.

Поединец во тимски спортови

Колку изборот на спорт или која било друга активност на таа возраст може да влијае на тоа дали подоцна, за време на нашите животи, ќе „пливаме“ подобро во тимски проекти, на работни места за кои е потребна групна работа или поединецот ќе ни биде попријатен, објаснува Леонора Павлица, клинички психолог и психотерапевт.

Изборот на спортови во детството е почетен курс

– Изборот на одреден спорт во детството може да го смени почетниот тек, но само во комбинација со други фактори. Ако некој е повеќе склон да биде индивидуа по раѓање, тој исто така може да покаже тенденција во тимските спортови да биде исклучително конкурентен – неговиот тим да победи по секоја цена или да биде најдобар во тоа – вели Павлица.

Пример за родители во воспитување

Оваа потреба да се докаже нема значително да се ублажи со избирање на тимски спортови, особено ако родителското воспитување е такво што испраќа пораки – „Бори се, давај се од себе, биди најдобар, биди прв“.

– Ако родителите, со својот пример и пораки, започнат да го негуваат стилот на соработка и заедништво, постои можност некој да се развие во насока на поголема пријателство. Има и искуство, па ако некое лице, преку своја пракса, процени дека една од двете споменати опции се исплати повеќе, тој сигурно ќе ја претпочита оној што ќе му донесе повеќе придобивки во иднина – заклучува Павлица ..

error: Content is protected !!