Дали кафето без кофеин е корисно или штетно? Дознајте кои се придобивките од него и дали треба да го конзумирате?
Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот. Многу луѓе сакаат да пијат кафе, но поради некоја причина сакаат да го ограничат внесувањето кофеин. Некои сакаат да се ослободат од кофеинот затоа што добиваат зголемена срцева аритмија, други страдаат од висок крвен притисок, а трети едноставно одлучуваат да преминат на поздрави алтернативи. За сите нив, кафето без кофеин е одлична алтернатива. Сепак, дали овој вид кафе е толку корисен или вистината е малку поинаква ?
Што е кафе без кофеин и како се прави?
Кафето без кофеин се прави од зрна кафе, со тоа што 97% од кофеинот се отстранува. Зрната кафе се мијат во растворувачот додека не се извлече кофеинот, по што растворувачот се отстранува. Кафето без кофеин може да се отстрани и со јаглерод диоксид или филтри за јаглен.
Колку кофеин има во кафе без кофеин?
Кафето без кофеин содржи мала количина кофеин дури и по обработката, обично околу 3 мг по чаша. Неодамнешна студија откри дека една чаша (180 ml) кафе без кофеин содржи 0-7 мг кофеин. Од друга страна, во зависност од видот на кафе, начинот на подготовка и големината на една шолја нормално кафе со средна големина, содржи околу 70-140 мг кофеин.
Кои се придобивките?
Тоа е полно со антиоксиданти и хранливи материи. Може да помогне во спречување на срцеви заболувања, некои видови на рак и дијабетес тип 2. Една чаша кафе без кофеин обезбедува 2,4% од препорачаната дневна доза на магнезиум, 4,8% калиум и 2,5% ниацин или витамин Б3.
Истражувањето на човечки клетки исто така покажува дека кафето може да ги заштити невроните во мозокот. Кафето без кофеин може да помогне да се спречи развојот на Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Од друга страна, самиот кофеин е поврзан со намален ризик од деменција.