Дали можеме да користиме краставица за лекување на изгореници?

Слични

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција за спасување живот

Како да дадете некому прва помош: Научете 5-минутна лекција...

Сподели

Дали можеме да користиме краставица за лекување на изгореници?

Храната, како што е краставицата, може да помогне во лекување на изгореници.

Со конечното пристигнување на убаво време и целодневни сончеви зраци, може да се случи, ако не бидеме внимателни, да добиеме изгореници. Тие можат да имаат форма на оток, иритација и болна кожа, почнувајќи од лесна до тешка.

Исто така, постојат некои природни лекови кои можат да помогнат во олеснување на воспалената кожа, како краставица.

Дерматолозите велат дека краставиците можат да помогнат во смирување на иритациите.

Краставици за смирување на изгореници од сонце

Краставиците содржат витамин Ц и кофеинска киселина, состојки кои се борат против воспалената или иритирана кожа, како и калиум, сулфат и витамини а кои помагаат во смирување на изгорениците.

Предложено е да ставите тенки парчиња краставица на изгорените делови 15 минути, а потоа да нанесете хидратантна крема.

error: Content is protected !!