Дали Можеме Да Се Предозираме Со Витамин Д ?

Слични

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете

Заборавете на немирните ноќи и вртењето додека спиете. Водич за...

Најмоќниот чистач за организмот

Најмоќниот чистач за организмот. Традиционален рецепт за напиток кој ќе...

Дали е корисно да се пие кефир ноќе?

Дали е корисно да се пие кефир ноќе? Вистина или...

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото

4 знаци кои откриваат вишок сол во телото. Самата сол...

Туна или лосос: што е поздраво?

Туна или лосос: што е поздраво? Прашање на денот! Зошто е...

Сподели

И покрај фактот дека витамин Д е релативно безбеден, ако го земате во поголеми дози, особено подолг временски период, може да биде опасен.

Во времето на пандемија на вирусот корона, најчесто се зборува за витамин Д .Toј игра значајна улога во здравјето на мускулите и коските, како и во имунолошките реакции. Нашето тело го обезбедува со тоа што ќе остане на сонце, конзумирајќи одредена храна, а последните месеци многу здравствени експерти препорачуваат земање витамин Д преку додатоци.

Зошто ни е потребен овој витамин?

– Оптималното ниво на витамин Д во организмот придонесува за нормално функционирање на нашиот имунолошки систем.

сончање

Симптоми на недостаток на витамин Д

Според Националната служба за јавно здравје на Велика Британија, недостаток на витамин Д е многу чест, но симптоми како што се замор или болка може да се појават како последица на недостаток на овој „сончев витамин“, но и поради бројни други состојби.

Тежок недостаток на витамин Д кај деца може да предизвика деформации на коските познати како рахитис и слична состојба на слабост на коските позната како остеомалација кај возрасни.

Колку витамин Д треба да консумирате?

Ако сте слабо изложени на сонце, веројатно ќе треба да го внесувате преку додатоци.

Некои видови храна, како што се рибите и жолчките, содржат „витамин од сонцето“, но во помали количини. Затоа, се препорачува возрасните да земаат најмалку 10 микрограми (400 IU) витамин Д дневно, барем од октомври до март.

Витамин Д

Меѓутоа, ако постои недостаток, тогаш дозата треба да се зголеми индивидуално, особено во текот на зимскиот период, со задолжителни консултации со лекар.

Можете ли да предозирате со витамин Д?

И покрај фактот дека тој е релативно безбеден, ако го земате во поголеми дози, особено подолг временски период, тоа може да биде опасно.

Речиси е невозможно да се добие премногу витамин Д од сончева светлина или преку храна, но можно е да се консумираат премногу додатоци на витамин Д за подолг временски период, што резултира со акумулација на калциум.

error: Content is protected !!