ОБИЧНИ ЛУЃЕ:

Шампионот Емил Цветанов – ни ја најавува наjголемата XCO MTB UCI 1 велосипедска трка во Македонија

Низ годините во Куманово преку основоположникот на велосипедизмот Емил...

Дали поголемите деца треба да ги чуваат помалите?

Дали поголемите деца треба да ги чуваат помалите?

Многу е вообичаен, особено кај нас, поголемите деца да се грижат за помалите. Дали е тоа правилно, од аспект на етика, од безбедносни причини, гледано низ призмата на детето на кое му е доверена обврската…?

Често, кога родителите немаат доволно време, тие му наметнуваат обврска на поголемото дете да се грижи за помалото братче или сестриче. Сепак, родителите, генерално, не се свесни за тежината на одговорноста што му ја пренесуваат на своето дете преку оваа акција.

Факт е дека поголемо дете не може да биде соодветна замена за родителите. Дали е во ред тоа да се грижи за помало дете?

Безгрижното детство е важен предуслов за менталното здравје на детето

Епитетот што обично оди со зборот детство е безгрижно. Ова сигурно не значи дека детето не треба да има свои грижи, задачи, предизвици, но тоа подразбира дека ако не е неопходно, детето не треба да има грижи за кои не е доволно возрасно.

Кога ќе забележите дека сè повеќе барате помош од поголемото дете околу грижата за помалото, прво нешто што треба да се има предвид нешто најважно. На родителите треба да им биде јасно дека поголемото дете не треба да ги трпи последиците затоа што во семејството има повеќе членови. Фактот што во семејството има повеќе од едно дете, сам по себе, ја наметнува потребата од вклучување на повеќе лица во улога на родители. Тоа не е исто кога станува збор за брачни партнери со едно дете.

Ова сигурно не значи дека не треба да го вклучувате постаро дете околу грижата за помалото. Особено е важно да процените што не го оптоварува поголемото дете и каде може да побарате од него повеќе отколку што треба.

Поголемото дете не треба да се грижи за помалото. Му даваме одговорности за кои тоа сè уште не е созреано во однос на возраста и на  менталитетот. Неговата улога е да игра и да расте заедно со неговиот брат или сестра. Кога на поголемото дете ќе му дадете задача да се грижи за помалото, без разлика на тоа дали е сосем само или во ваша непосредна близина, детето, наместо да игра безгрижно, ќе ги „гледа“ помалите деца да не им се случи ништо за да не биде навредено или казнето ако дојде до тоа.

Покрај тоа, поголемото дете може да се обиде да му угоди на помалото и да се грижи со цел помалото дете не плаче или ги им каже сè на неговите родители. Таквиот однос што се создава меѓу нив не е еднаков и секако ѝ штети и на нивната врска и сега и во иднина.

Кога е време децата да останат дома без надзор?

Моментот кога децата можат да останат дома сами, без родителски надзор, е кога секое дете е индивидуално подготвено за таква одговорност. Ако најмалото дете треба да се остави само без вас за првпат, однесувајте се на ист начин како кога првото дете за првпат остана само. Воведете ја промената постепено. И покрај тоа што има поголемо братче или сестриче, тоа прво треба да остане со него кратко време, а потоа и подолго, ако видите дека му оди добро и дека не се жали дека е без вас.

Треба да се избегнуваат ситуации кога помалото дете останува само со поголемото, особено ако помалото дете не е независно во извршувањето на некои свои лични задачи (самостојно облекување или јадење) бидејќи тоа може многу да го оптоварува поголемото дете, кое, иако е повозрасно, сепак е дете.

Постарото дете не е соодветна замена за родителот

Децата функционираат слично како и возрасните. Кога на возрасните им се дава задача за која не се добри, тие се чувствуваат лошо и нивната самодоверба се намалува. Ова е токму она што се случува со постарите деца кога им се дава задача да се грижат за помладите многу често и по неколку часа на ден. Тие се исцрпени и физички и емоционално неспособни да се справат со предизвиците што ги носи грижата за братот или за сестрата. И ако се случи несреќа, па дури и ако нивните родители не ги обвинат, тие не можат да не се чувствуваат виновни и одговорни, што е повторно големо поле за нивната зрелост и возраст.

Од друга страна, секое дете треба да се чувствува сигурно. Прашање е дали помладите деца се чувствуваат вака ако поминуваат многу време само со поголем брат или со поголема сестра. Тие, често, имаат потреба од утеха, поддршка, помош и сосема е очекувано дека поголемото дете не може да има толкава одговорност, наместо таа улога, како што е правилно, да ја имаат родителите.

Повремената помош и постојаната посветеност не се исти

Погрешно е да се каже дека детето апсолутно никогаш и под никакви околности не може да се грижи за помало дете. Може да посвети поголемо внимание на братот или на сестрата додека неговата мајка подготвува вечера или додека оди на шопинг, на пример.

Ова се кратки временски интервали по кои и двете деца ќе се чувствуваат добро. Му испраќаме позитивна порака на детето ако го свртиме вниманието на фактот дека е важно и убаво да се грижиме за друго лице. Меѓутоа, улогата на родителот е да им дава на децата мали задачи одвреме навреме, а не да ги оптоварува со постојани и редовни обврски, несоодветни за децата.

Дали чувањето на помалиот брат или на помалата сестра е вистинскиот начин детето да научи одговорност?

Некои родители веруваат дека чувањето деца е можност за нивните постари деца да научат што е одговорност. Вистината е дека оваа вежба за одговорност не е најдобрата идеја за децата на оваа возраст. Учењето за одговорност преку грижа за друго човечко суштество ќе биде нивна задача кога ќе станат родители, а пред тоа ќе можат да научат да бидат одговорни за своето однесување на училиште кон пријателите и кон членовите на семејството.

Тие можат одговорно да ги извршат обврските за кои се договориле однапред со своите родители, да работат домашни задачи, да одат на тренинзи или да ја чистат својата соба. Важно е обврските да доаѓаат паралелно со возраста на детето и да ги нема премногу во детството.

Latest

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Newsletter

spot_img

Don't miss

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и...

Уметничкиот центар ПОЛИФОНИЈА со несекојдневна програма во рамки на Скопско Лето.

21ви Јули со почеток во 21 часот "Македонски шлагери, стари...
spot_imgspot_img

10 години ALLWeb – во ново руво и нови искуства на дигиталната сцена

Изминативе години покажаа дека технологијата и дигитализацијата се сојузници кои го олеснуваат животот и особено работата. Бизнис трансофмацијата се забрза, предизвикувајќи големи промени во...

АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР: УПОРНИОТ АВСТРИСКИ МУСКУЛЕСТ ЧОВЕК КОЈ СТАНА СИНОНИМ ЗА АМЕРИКАНСКИОТ СОН

Сите го знаеме како Терминаторот, гувернерот на Калифорнија и седумкратниот освојувач на најголемата титула во бодибилдинг, Мистер Олимпија. Сепак, дали знаевте дека Арнолд Шварценегер стана...

ИСКРЕНО СО: Симона Николова – за дискриминацијата, менталитетот и патот до успехот за кој сонува и го остварува

FLIP: Како си?! Симона Н.: Здраво пред сè. Јас сум одлично, благодарам. Чест ми е и задоволство што повторно одговарам на ваши прашања. Не ѝ...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

error: Content is protected !!