Дали прекумерно размислувате?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Дали прекумерно размислувате?

Ослободете се од прекумереното размислување, бидејќи тоа може значително да го загрози вашето ментално здравје.

Прекумерното размислување, познато и како премислување, е негативна шема на размислување што предизвикува да заглавите во вашите мисли. Се чини дека негативните идеи растат, стануваат спирални и се парализирате обидувајќи се да се фокусирате на сите одеднаш или обидувајќи се да ги следите. Можете дури и да придонесете за циклусот со додавање на уште повеќе негативни мисли во процесот!

Овој начин на размислување цело време може да биде исцрпувачки. На мозокот му треба одмор и не може да го поминува цело време заглавен во преиспитување, инаку ќе изгубите вредни когнитивни и енергетски ресурси што ви се потребни за тој ден!

Значи, како да го спречите тоа?

Еве четири практични начини да го одморите вашиот мозок од претерано размислување .

4 ефективни начини за прекумерно размислување:

1. Оставете ги негативните мисли

Многу луѓе кои премногу размислуваат имаат тенденција да веруваат дека овие верувања можат веднаш да ги променат или смират – или можеби сметаат дека мора да посветат итно внимание на тие мисли од која било причина.

Но, тајната за управување со многу од овие внимателни мисли можеби е да го одложите размислувањето за нив за подоцна! Луѓето кои размислуваат на овој начин имаат корист од одредување на одредено време од денот само за да размислуваат, на пр. од 20.00 до 20.30 часот или од 13.00 до 13.10 часот.

Ако овие мисли се појават во кое било друго време од денот, не смеете да обрнете внимание на нив и треба да почекате до следниот закажан термин за размислување. Со други зборови, кога ќе почнете да размислувате, треба да кажете: „ќе размислам за ова подоцна“ и да продолжите со животот. Верувале или не, ова е одлична техника, бидејќи го спречува концептот на неконтролирано размислување, ви ја дава потребната пауза и прави некои мисли да исчезнат од вашата глава.

2. Имајте свесни мисли

Дали знаевте дека човечкиот мозок постојано обработува спомени, асоцијации и мисли од секаков вид? Истражувањата покажуваат дека тоа го прави со илјадници различни мисли дневно, а многу од нив нема ни свесно да ги забележите. Не треба да обрнувате внимание на некои мисли, бидејќи тие се процеси во позадина кои помагаат во секојдневниот живот или се случуваат без многу последици.

Но, за други, тие би можеле да бидат поттикнувачи за размислување – и што е уште повеќе збунувачки, тие возачки мисли исто така можат да бидат позитивни!

Активирачката мисла е се што води кон вашето преиспитување. На пример, може да доживеете негативна перцепција за вашите способности и да започнете да размислувате како ќе управувате со претстојниот проект. Или можеби ќе доживеете позитивно размислување за претстојниот одмор, но потоа почнете да размислувате да го планирате!

Единствениот природен начин за борба против овие мисли е да научите да бидете свесни за нив. Можете да го направите ова на следниве начини :ограничете го времето што го посветувате на прекумерно размислување, нека не трае подолго од десет минути, преиспитајте ги своите мисли, размислете дали можете да ги контролирате и кога ќе се појават мисли, регистрирајте ги, но не истражувајте во нив.

3. Управувајте со себе

Според студиите, многу поединци кои се борат со преиспитување, исто така, имаат ниска самодоверба . Ова се случува затоа што многу од овие негативни модели на размислување се родени од верба дека не сте способни да ги надминете предизвиците или дека треба да работите напорно и да планирате дополнително добро за да ги надоместите вашите недостатоци. Советот е да престанете да бркате совршенство и да бидете позитивни и нежни кон себе.

4. Контролирајте го стресот

Стресот е честа причина за прекумерно размислување. Колку повеќе сте под стрес, толку повеќе збунети и вознемирени може да бидат вашите мисли, отворајќи ја вратата за сериозно размислување. Ова е особено очигледно денес, во нашиот бурен, модерен свет! Обидете се да медитирате , правете физички вежби и поминете време во природа и со пријателите.

error: Content is protected !!