Дали сојата е корисна во исхраната: Сите вистини и заблуди за оваа храна.
Кога станува збор за здравјето, никогаш не треба да претерувате со храна од било каков вид.
Во последниве години, сојата е најчесто дискутирана храна , па многумина се прашуваат дали е здрава или не.
Од една страна, некои експерти тврдат дека има бројни здравствени придобивки за хормоните и холестеролот, како и дека е вегански извор на протеини и растителни влакна.
Други тврдат дека станува збор за алергенска храна која често е генетски модифицирана и може да предизвика проблеми со тироидната жлезда.
Што е соја?
Иако многумина од нас најпрво помислуваат на Америка кога споменуваме соја, сојата е всушност растение од семејството на мешунките кое потекнува од Кина. Таа е многу хранлив – содржи повеќе од 40 проценти чист протеин и околу 20 проценти хранливо масло, па затоа често се користи како извор на влакна и протеини.
Сојата може да се најде и во многу преработени производи. Сојата е меѓу осумте најчести алергени на храна и мора да биде наведена на етикетата доколку се најде во кој било производ.
Позитивни факти за соја
Причината зошто сојата е една од најважните растенија во производството на храна лежи токму во нејзиниот хемиски и хранлив состав. Сојата е на списокот на функционални намирници, што значи дека таа е нешто помеѓу храната и лековите.
Сојата содржи изофлавони, фитонутриенти кои се претвораат во растителни естрогени во организмот и помагаат да се спречи ширењето на рак на дојка, срцеви заболувања, рак на простата и крвен притисок .
Протеините во сојата се исклучително важни во исхраната на луѓето.
Сојата е рангирана високо меѓу сите намирници кога станува збор за количината на протеини. Богата е со аминокиселини кои се користат во производството на инсулин во организмот, па затоа им се препорачува на дијабетичарите како важен дел од исхраната.
Штетност на соја
Сојата има многу здравствени придобивки, но треба да се земат предвид и некои сериозни ризици. Антинутриенти кои се наоѓаат во мешунките и житарките често го менуваат начинот на кој цревата можат да апсорбираат одредени хранливи материи, како што се минерали.
Чест пример е фитинска киселина, која се наоѓа во растителни семиња и ја намалува апсорпцијата на железо, цинк и калциум.
Исто така, сојата содржи одредена количина на питинска киселина, која може да биде многу токсична. Овој вид киселина е карактеристичен за сите мешунки; го има и во гравот, боранијата, грашокот … Сепак, во ниту еден не е присутен како во сојата. Затоа, не претерувајте со неа, без оглед колку е здрава во некои случаи.
Дали треба да се избегнуваат производи од соја?
Секој носи одлука за своето здравје и исхрана. Ако сте љубител на соја или сте веган, тогаш обрнете внимание на јадење само ферментирана соја, бидејќи тоа создава помалку здравствени проблеми.
Производите од соја треба да се јадат во умерени количини, дури и ако се органски и ферментирани. Ако користите соја како единствен извор на протеини, додадете уште неколку вегански избори на храна во вашиот оброк за да му обезбедите на вашето тело доволно аминокиселини.