Консумирањето чоколадо и слатки можеби нема да има толку многу последици по нашиот изглед и здравје.
Во женските кругови често може да се слушне предупредување дека премногу чоколадо и слатки можат да предизвикаат мозолчиња и воспалителни процеси на лицето. И, ако некогаш сте биле во ситуација кога сè уште ја поместувате чоколадната коцка од устата поради оваа причина – вие сте многу погрешиле!
За среќа, генетските, хормоналните и хигиенските фактори имаат многу поголемо влијание врз акните.
Мајка Форест Гампа беше во право кога тврдеше дека животот е како кутија чоколади, никогаш не знаеш што ќе добиеш. Од друга страна, постои една работа што сигурно нема да ја добиете со консумирање чоколадо, а тоа се акните и мозолчињата.
Ако сте адолесцент, времето што го поминавте избегнувајќи го ова лекување беше залудно, бидејќи нема релевантни научни докази или истражувања што ја докажале врската помеѓу чоколадото и воспалителните процеси на лицето. Идејата потекнува од американски научник од почетокот на 20 век, кој заклучи дека комбинацијата на маснотии и шеќер, која изобилува со чоколадо, предизвикува мрсна кожа и, следствено, акни. За среќа, генетските, хормоналните и хигиенските фактори имаат многу поголемо влијание врз акните.
Одредени други храни може да предизвикаат акни
Чоколадото може да биде надвор од куќата. Но, овие денови, повеќе внимание се посветува на врската помеѓу исхраната и развојот на акните.
Изненадувачки, тоа не е еден од “вообичаените” виновници добивање на вината. Наместо помфрит, сода или чипс, тоа се работи како млечни производи и јаглени хидрати кои се под микроскоп.
Дали тоа значи ако јадете една бар за сладолед, ќе добиете еден pimple? И јадењето две крофни значи две мозолчиња? Не, тоа не функционира така (благодарност за добрината!)