Дали треба секој ден да јадете леб на тост?

Слични

Изгоревте на сонце? Еве што да направите кога кожата ќе почне да се лупи

Изгоревте на сонце? Еве што да направите кога кожата...

Прочистете ја водата од чешма природно со состојките што ги имате во домот

Прочистете ја водата од чешма природно со состојките што...

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Сподели

Дали треба секој ден да јадете леб на тост?

За многумина, совршено препечено парче леб е омилена утринска ужина од која  не се откажуваат. Тие веројатно не се ни прашуваат дали греењето во тостер влијае на хранливата вредност на лебот. Кога станува збор за тост наспроти свеж леб, тостот има мала предност, особено за оние кои обрнуваат внимание на внесувањето јаглехидрати или шеќер.

Тостирањето е вид на дехидратација и има голем број хемиски реакции кои се јавуваат кога свежиот леб ја губи влагата и пожолтува. Познат како реакција на Маилард, овој хемиски процес е одговорен за потемна нијанса, нова арома и текстура на тост леб.

– Тостирањето леб не убива хранливи состојки и не ја намалува неговата хранлива вредност. Витамини и минерали сè уште има во лебот. Тостиран леб технички има малку помал гликемиски индекс, бидејќи споменатата хемиска реакција ги распаѓа јаглехидратите .

Работата е во скробот

Кога тостирате леб, хемиската реакција доведува до распаѓање на скроб, а лебот станува полесен за варење. Во таа смисла, поважно е каков леб јадете, отколку дали ќе го запечете малку. Затоа лебот со никулци се препорачува како свеж, бидејќи процесот на ртење го распаѓа и скробот на житарките, правејќи ги полесно да се вари.

Заборавете на белите кришки

– Кога користите тост, првата асоцијација е бел леб на кришки. Заборавете го сега. Секој бел леб е направен од рафинирано брашно од типот 500, па како таков нема хранлива вредност. Многу поздрава опција е да земете црн интегрален леб, односно леб од цели зрна или неколку видови житни култури. Исечете парчиња и печете ги во тостер .

 

Изгорениот тост не се јаде

Без оглед на лебот што го користите за запечување, никогаш не јадете парче што изгорело и поцрнело во тостерот. Покрај непријатниот горчлив вкус, тој носи и други несакани проблеми. Имено, кога гори лебот, се формира потенцијално канцерогено соединение наречено акриламид од скроб и аминокиселини присутни во храната. Колку е потемен лебот, толку е поголема можноста да се формира малку акриламид, објаснува лекарот.

Зошто тост леб е добар

  • Против дијареја
  • За енергија
  • Против гадење и повраќање
error: Content is protected !!