Дали вашето дете има помалку енергија? Откријте ги причините

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дали вашето дете има помалку енергија? Откријте ги причините.

Додавањето одредени витамини и минерали во исхраната на бебињата и децата има долгорочно позитивно влијание врз нивното здравје.

Додаток на железо во исхраната на децата

Анемијата е намалување на бројот на црвени крвни клетки во еритроцитите и намалување на вредноста на хемоглобинот под долната граница (под две стандардни отстапувања) од нормалната вредност за возраста.

Поради помалата количина на еритроцити и хемоглобин, способноста на крвта да носи кислород и хранливи материи до далечните органи и ткива е намалена. Највообичаен тип на анемија е анемијата со дефицит на железо како резултат на недостаток на железо . Нормална количина железо во телото е неопходна за нормално производство на црвени крвни клетки.

Кои се симптоми на анемија?

Првите симптоми на анемија се јавуваат поради намалена количина на кислород. Се појавува бледа кожа и мукозни мембрани. Детето се заморува повеќе, спие повеќе, се заморува кога трча. Децата може да се жалат на главоболки или вртоглавица. Децата кои се анемични можат да бидат нервозни, да плачат и да стенкаат.

Некои деца, ако анемијата трае подолго, може да бидат пократки, одбиваат храна или јадат само одредена храна, што ја прави состојбата на анемијата уште полоша. Детето може да биде без проблеми во времето на дијагностицирање на анемија, бидејќи е можно само што се појавило и дека е откриено на време, но се случува родителите да не забележат никакви симптоми.

На редовниот преглед, педијатарот го испитува детето во целина и, со детална анамнеза и извршени анализи, предизвикува сомневање за појава на сидеропенична анемија. Еднаш годишно кога детето е здраво, се проверуваат параметрите важни за анемија (кога детето е болно, се очекуваат пониски вредности на хемоглобин)

Додавањето одредени витамини и минерали во исхраната на бебињата и децата има долгорочно позитивно влијание врз здравјето.

Nutrigen Kids’ Nutrigenomics за деца е име на бренд додатоци во исхраната за деца. Тој може да се користи за спречување на сидеропенична анемија, како и за лекување на анемија доколку се појавила.

Тоа е производ во форма на прав што лесно се меша со храна и каши, без разлика дали се топли или ладни. Производот нема вкус, што го прави лесен за употреба за пребирливи деца. Богат е со железо, витамини А, Ц и цинк, а една кесичка дневно ги задоволува дневните потреби за железо.

Тоа е одличен избор за редовна урамнотежена исхрана со многу витамини и минерали, и поради леснотијата на користење, тоа е еден од првите избори за мајки низ целиот свет.

error: Content is protected !!