Дали вашиот тинејџер користи безбедни препарати?

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Дали вашиот тинејџер користи безбедни препарати?

Кога ќе помислите на кожата на вашиот тинејџер кој користи и до 17 препарати, помислете на тоа како сунѓер кој апсорбира сè што ќе нанесат на него. Затоа, обрнете посебно внимание на состојките што ги содржат овие препарати.

Во време кога тинејџерите сè уште се развиваат и растат, нивните родители посветуваат големо внимание на она што го внесуваат во организмот. Тие посветуваат помалку внимание на кои препарати се грижат децата, што е подеднакво важно, заради хемикалиите што ги има во нив и кои ги внесуваат преку кожата.

Имено, познато е дека денешните тинејџери користат до 17 различни производи и производи за нега – од козметика, дезодоранси, сапуни и навлажнувачи средства. Со текот на времето, токсините што влегуваат преку кожата можат да се акумулираат и да го оптоваруваат телото. Ова е познато како хемиско оптоварување на телото. Затоа е важно за тинејџерите, но и за возрасните, да знаат што се става на кожата.

Од друга страна, колку повеќе се информираат за штетноста на некои соединенија, толку повеќе потрошувачи се свртуваат кон таканаречените зелени или чисти препарати, верувајќи дека повеќе ги штитат себеси и околината. Сепак, сè уште нема јасни прописи за обележување на ваквите препарати, па може да се случи, иако пишува „зелена“, „нетоксична“ или „природна“, препаратот има супстанца што треба да се избегнува затоа што е поврзани со развој на некои здравствени проблеми како хормонално нарушување, алергии и други.

Затоа е многу поважно да се обрне внимание на напишаното на декларацијата, односно на списокот на состојки, отколку на насловната страница каде што производот се промовира како нетоксичен, чист или зелен.

Читањето етикети може да биде тешко за просечниот потрошувач. Повеќето хемикалии имаат имиња кои тешко можат да се изговорат, а камоли да се препознаат како несигурни.

Затоа, составивме список со оние што треба да ги избегнува вашиот тинејџер.

ФОРМАЛДЕХИД / ПАРАФОРМАЛДЕХИД / МЕТИЛЕН-ГЛИКОЛ: Тие се поврзани со карцином, може да ја оштетат кожата, белите дробови и имунолошкиот систем.

БРОНОПОЛ / ДМДМ ХИДАНТОИН / КВАТЕРНИУМ-15: Тие ослободуваат формалдехид и се поврзани со рак и алергии на кожата.

ПРИМИНА: Го оштетува нервниот систем и е навистина штетен за децата.

ФТХАЛАТИ (често присутни во мириси): Тие се мешаат во ендокриниот систем, штетни се за репродуктивниот систем, како и за околината.

Парабени (BUTYL, PROPYL, ETHYL PARABEN): Тие се мешаат во ендокриниот систем, штетни се за репродуктивниот систем и се поврзани со рак.

PFAS и PFCS (ХЕМИСКИ ГРУПИ): Тие се поврзани со рак, хормонални нарушувања, оштетувања и репродуктивниот систем, како и околината.

М- и О-ФЕНИЛЕНЕДИАМИН (пронајдени во фарби за косата): Тие влијаат негативно на нервниот систем, тие се навистина штетни за децата.

error: Content is protected !!