Дали заљубеноста и љубовта се едно исто?

Слични

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво сексуално

4 можни причини зошто вашиот сопруг ве допира исклучиво...

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година

5 трендови за состаноци кои доаѓаат во 2022 година. Ви...

Терапија за парови – дали ви е потребна?

Терапија за парови - дали ви е потребна? Терапијата за...

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски

Топ 5 пребарувања на Google за секс и врски. Тоа...

Сподели

Дали заљубеноста и љубовта се едно исто?

Занесот и љубовта често се доживуваат како синоними. Дали има заблуда во тоа? Дали љубовта се јавува секогаш по заљубувањето? Дали можеме да сакаме некого иако не сме биле заљубени?

Одговорот на прашањето колку долго може да трае љубовната врска и кога започнува љубовта е дека таа ги убива сите што го доживеале едното или другото. Не е невообичаено што не можеме да ги разликуваме, а уште помалку можеме, ретко кога ќе исчезне магијата, да ја видиме личноста во поинакво светло.

Каде отиде сета таа магија?

Колку пати едноставно сте престанале да се интересирате за некоја личност од еуфорична состојба и цело време сте мислеле дека тоа е љубов? Од оваа причина, важно е да се направи разлика меѓу занесот и љубовта.

Иако субјективно можеме да мислиме дека симптомите на заљубеноста и љубовта се исти, реалноста секојдневно ни го побива таквото искуство. За да ги знаеме валидните разлики во емоциите кои преовладуваат во овие различни фази на меѓусебно запознавање, потребно ни е искуство, време и зрелост. Не се сомневаме дека секому ќе му се случи убава романса, но веруваме дека треба да ја знаеме основната разлика меѓу овие фази на емотивното запознавање — заљубувањето и заљубувањето на некое време.

Симптоми на заљубеност

Дали сте имале романса што никогаш не сте ја заборавиле? Се сеќавате ли на вашата прва љубов од училиште, од патување или на личноста за која размислувавте долго време? Што имаат заедничко овие мисли?

Одговорот е: занес, необјаснива сила која нè влече кон личноста. Претпоставувам дека е таква интоксикација, страст и идеализирање кон личност, што дури и додека го читате ова, во вас ќе се разбуди спектар на фини емоции. О, да, тоа го прават еуфоријата и т.н. „пеперутки во стомакот“!

Сведоци сме дека заљубувањето може да биде фантастична увертира на љубовта.

Сепак, ова чувство на „лудило“ кај човекот не трае вечно.

Експертите веруваат дека можете да доживеете такви интензивни емоции што предизвикуваат занес најмногу една година.

Ако се прашувате зошто е тоа така, зошто најубавото чувство трае толку кратко и зошто исчезнува, одговорот би можел да ве разочара. Имено, чувството на заљубување не е вистинско доживување на љубовта некаде. Тоа е како зачин што го ставате на јадење. Дава фантастичен вкус и заборавате што, всушност, јадете. Замислете да не јадете месо, туку само да зачинете. На почетокот е доволно, но по некое време ќе сфатите дека сте гладни.

Исто е кога ќе се „удрите“ во некоја личност. Таа хемија ве привлекува, уживате само додека размислувате за неа, а во фазата на емотивно лудило сте подготвени да направите сè за вашата сакана личност.

Што се случува кога ќе следи разочарување, кога ќе исчезне таа илузија на совршен господин?

Човекот што ве насмеа вчера, одеднаш почнува да ве нервира. Одеднаш неговите мани стануваат неподносливи. Каде е сега тој совршен свет во кој црцорат птиците и во којшто си среќен? Го нема. Во еден момент исчезна лудилото во твојата глава. Така, симптомите на заљубување полека ве напуштаат.

За да ја задржат илузијата, заљубените користат различни несвесни ментални механизми.

Знаци на заљубеност што треба да ги знаете

Експертите наведуваат неколку психолошки механизми што делуваат врз нас во фазата на фасцинација. Во исто време, ние самите не сме свесни за тоа. Иако веќе беше спомнато дека лесно можеме да ги помешаме занесот и љубовта, ви нудиме неколку „стапици“ кои сите ги користиме во фазата „пеперутки во стомакот“ и се сигурни знаци на заљубеност.

  • Селективна перцепција

Овој механизам се однесува на сигнали кои не се вклопуваат во сликата што ја има вљубената личност за партнерот. Селективно избираме што ќе видиме. Селективно ќе ги тргнеме од вид лошите квалитети или ќе ги трансформираме во нешто симпатично и автентично. Колку пати ви се случило на почетокот некоја особина на партнерот да ви изгледа убава, а подоцна да биде причина за раскинувањето?

  • Преценување

Вљубениот човек ги забележува квалитетите што ги поседува партнерот, но ја преценува нивната вредност. Тој е најдобар, најубав, најпаметен. Никој не е толку интересен како него. О, овој идеален маж да стане центар на вашиот свет… Дали навистина мислите дека тој нема мани?

  • Минимизирање

Иако идентификува одредени мани на партнерот, заљубената личност ќе го намали нивното значење. Секогаш кога размислувам за минимизирање, се сеќавам на една пријателка која секогаш ги минимизираше недостатоците на нејзиниот партнер. Тој е секогаш совршен и нема многу мани. Навистина, колкумина од нас ги намалуваат маните на партнерот и некаде ги бранат од светот?

  • Туркање

Личноста се сеќава на минатите ситуации на тој начин што ги памети само оние постапки на партнерот што се добри, додека сите други постапки едноставно се забораваат и се „туркаат под тепих“. Особено е важно да се наведе механизмот на репресија во невозвратена или невозможна љубов. Ваквото искуство може да ве држи збунети со години.

  • Фантазирање

Овој психолошки механизам претставува прекумерно фантазирање за идната врска и планирање на заедничка иднина. Преку фантазирањето човекот сè повеќе негува идеализирана слика за партнер.

Овие пробивни фази на заљубеност се присутни и кај мажите и кај жените. Единствената разлика е поврзана со интензитетот на чувствата вклучени во самиот процес на повторно обединување со некоја личност.

Истражувањата покажаа дека мажите се заљубуваат побрзо од жените.

Освен физичките карактеристики кои мажите прво ги забележуваат, не можат да се заобиколат и убавите особини и воспитувањето на една личност. Ако мажот открие убави особини кај спротивниот пол, процесот на заљубување е уште поголем. Од друга страна, кај жените овој процес се случува постепено и внимателно.

Истражувањата докажаа дека потребата за сигурна, посветена и емотивна врска кај жените е една од основните карактеристики кои се пресудни за фасцинација на една личност.

Како објективно изгледа љубовта?

Има една феноменална вистина. Според неа, кога сакаш некого, го сакаш поради него, а не поради она што таа личност го прави поради тебе. Вистина е дека љубовта е сложена. Претпоставувам дека никој досега не успеал да ја разбере доволно. Затоа, не е чудно што луѓето не ја знаат соодветната разлика меѓу љубовта и занесот.

Љубовта настанува кога ќе видите личност во вистинско светло, по разочарување, по кавги и по сфаќање дека вашата идеална личност може да ве повреди и да ве разочара. Ако и по тоа останете во таква врска, бидете сигурни дека тоа го правите од љубов. Можеби нема да биде еуфорично и нема да чувствувате пеперутки во стомакот, но ќе знаете во себе дека оваа личност е тука за вас, и во добро и во лошо.

Љубовта е чувство на припадност. Тоа е чувството кога навистина го гледате партнерот. Кога храбро поднесувате порази. Кога не е важен физичкиот изглед, туку сите тие квалитети што некој ги поседува. Љубов е кога заедно чистите стан, кога покривате некого затоа што мислите на него во сон. Љубовта ве држи покрај личноста. Таа е прекрасна.

Заљубувањето и љубовта не се едно исто.

Занес и љубовни разлики

Основната разлика меѓу заљубеноста и љубовта лежи во односот со некоја личност. Заљубениот човек би рекол: „Не можам да живеам без тебе“. Од друга страна, мажот што сака би рекол: „ Можам и без тебе, но подобро ми е со тебе! “Тоа едноставно дојде во нашата најава тогаш.

Иако субјективно често се мешаат занесот и љубовта, најлесниот начин да направите разлика е да ја оставите вашата сакана да излезе од животот на одредено време. Без разлика дали тоа ќе биде еден ден или една недела, ќе почувствувате промена во вашите емоции. Од познатото: „не можам да живеам без тебе!“, до „ми недостига неговата насмевка…“

Не е невообичаено еуфоријата едноставно да исчезне. На пример, бев очајно заљубен во колега, го гледав секој ден и постојано фантазирав за него. Мислев дека тоа е љубов. Меѓутоа, како што се пресели на друга работа и како што престанав да го гледам, така и неговиот сјај се зголемуваше. Постепено го заборавив неговиот карактер и престанав да мислам на него. Екстазата ме одмина. Тогаш ја знаев разликата меѓу заљубеноста и љубовта.

Не мора да имате чувства кон некого. Можете да ја обожавате вашата работа некое време додека таа не ви стане здодевна. Можете да ги сакате вашите пријатели и да страдате ако ги изгубите. Силни чувства се провлекуваат низ нашите животи. Што и да правите, знајте дека правите најмногу поради тоа што имате одредени емоции.

error: Content is protected !!