Дали знаете дека кредитите и појавата на деменција се директно поврзани? Еве ги првите симптоми

Слични

Прочистете ја водата од чешма природно со состојките што ги имате во домот

Прочистете ја водата од чешма природно со состојките што...

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини

Главните индикатори дека вашето тело има недостаток на витамини. Постојат...

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот

Се верува дека смоквата е најлековито овошје на светот. Смоквата...

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук?

Како да препознаете свежо овошје и зеленчук? Менаџерите за свежина...

Сподели

Дали знаете дека кредитите и појавата на деменција се директно поврзани? Еве ги првите симптоми.

Ако сте заборавиле на ова, инаку кошмар на секој маж, можеби е време за лекар …

Повторното неплаќање рата на заем или заостанати трошоци за кредитни картички може да бидат ран индикатор за прва деменција, години пред да се постави дијагнозата, покажува новата американска студија.

Истражувањето, чии резултати беа објавени во списанието ЈАМА, ги анализираа здравствените осигурители кои живеат сами низ САД и ги следеа ратите на заемите и наплатата на кредитните картички за подолг временски период. Истражувачите откриле дека луѓето со Алцхајмерова болест или сродна деменција најверојатно пропуштаат плаќања до шест години пред дијагнозата.

Научници од Универзитетот Џон Хопкинс

Истражувањето го водеа научници од Универзитетот Џон Хопкинс и Федералниот резервен систем.

Деменцијата од Алцхајмерова болест влијае на околу 5,8 милиони Американци постари од 65 години, а се проценува дека ќе има 13,8 милиони до 2050 година. Истражувањето опфати повеќе од 81 000 здравствено осигурени лица во текот на 20 години од 1999 до 2018 година.

error: Content is protected !!