Дали знаете каде се наоѓа НАЈУБАВОТО село на светот?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Дали знаете каде се наоѓа НАЈУБАВОТО село на светот?

На седницата на Генералното собрание на туристичката организација на ОН беше избрано најубавото село на светот.

На седницата на Генералното собрание на Светската туристичка организација на Обединетите нации во Мадрид (UNWTO), Мокра Гора е прогласена за најдобро туристичко село во светот! Мокра Гора беше избрана меѓу повеќе од 170 апликации од 75 земји во светот, што е јасна демонстрација на нејзините исклучителни вредности

Мокра Гора е живописно планинско село кое се протега помеѓу планините Тара и Златибор. Популарна атракција е старата пруга со тесен колосек, Шарганска осмица, која оди 300 метри нагорно и формира совршена осмица.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mokra Gora (@_mokra_gora_)

На блискиот рид Меќавник се наоѓа етно селото на нашиот познат филмски режисер Емир Кустирица, изградено во локалниот етно стил. Посетителите овде можат да дишат во уникатната атмосфера, да уживаат во природата, да вкусат локална храна и да купат рачно изработени сувенири. Источно од Мокра Гора се наоѓа селото Кремна, надалеку познато по пророците Милан Тарабиќ и неговиот братучед Митар Тарабиќ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mokra Gora (@_mokra_gora_)

Убавините на влажната планина

За убавината на пејзажот придонесува турбулентниот релјеф со длабоко засечени стрмни долини и клисури на реките Бели Ржав, Црни Ржав и Камишка реки, над кои се издигаат бројни врвови и премини. Посебна вредност имаат Хајдучка и Црвена пеќина, особено Скакавачкиот водопад. Овде има голем број минерални извори, а најпознат е изворот Бела вода.

Посебно привлечни се комплексите од автохтони црно-бели борови шуми на серпентините за кои оваа област е природно живеалиште. Овие шуми, како и мозаично уредените планински ливади и пасишта, благодарение на специфичната геолошка подлога и клима, се населени со богата флора и фауна. Во областа има 700 видови растенија, од кои многу се ендемични или реликтни. Орнитофауната е особено вредна во фауната на Мокра Гора.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mokra Gora (@_mokra_gora_)

Од 60 регистрирани видови, 29 се природни реткости. Овде можете да сретнете големи црни тетреби, орелова змија, планинска цицка и цицачи волк, мечка морков, видра, дива мачка.

error: Content is protected !!