Дали знаете која активност е најдобра јога за мозокот?

Слични

Како „инфлуенсер“ стана грд збор?

Како „инфлуенсер“ стана грд збор? Ако го отворите делот за...

6 токсични особини на емоционално незрели личности

6 токсични особини на емоционално незрели личности. Шокантно е колку...

Сподели

Дали знаете која активност е најдобрата јога за мозокот?

Неврологијата го препозна плетењето како нов вид јога…

Плетењето е практика за медитација и концентрација, хоби што преокупира милион жени ширум светот. Неврологијата го препозна плетењето како нова јога бидејќи има многу силен ефект врз неговите љубителите. ЈТоа е т.н. јога за мозокот.

За време на една студија во која учествуваа повеќе од 4 000 плетачи од целиот свет, беше докажано дека за време на плетењето многу често се јавува состојба на среќа, опуштање, ослободување од стрес, самореализација… Станете достапни за луѓето кои се занимаваат со ова хоби.

Ако плетете најмалку 3 пати неделно, вашето ниво на вознемиреност и стрес ќе биде  значително намалено… Има неверојатно влијание врз емоционалната сфера, ја смирува и придонесува за долгоочекуваното чувство за рамнотежа.

Исто така, ќе почувствувате позитивни промени во различни области од животот:

1. Се подобрува менталната состојба. Со решавање на психички проблеми вашите духовни ресурси ќе се зголемат.

2. Вниманието и концентрацијата ќе станат ваши постојани придружници.

3. Развојот на фини моторни вештини ќе ви овозможи да имате домашни активности за кои претходно не сте имале волја.

4. Креативноста ќе се развие и ќе ве воодушеви со неочекувани манифестации.

5. Самопочитувањето ќе достигне ново ниво. Ќе добиете чувство за остварување за добро завршена работа и доверба во вашите сили. Тоа ќе придонесе за зголемување на вашата самодоверба.

6. Лесен начин за развој на трпеливост и истрајност. Ништо нема да ве исфрли од рамнотежа.

7. Меморијата ќе стане подобра и мозокот ќе работи многу побрзо.

error: Content is protected !!