Дали знаете која книга беше прв БЕСТЕСЛЕР, а не e Библија?

Слични

Копија од Мона Лиза на аукција за 300 илјади евра

Копија од Мона Лиза на аукција за 300 илјади...

Дац, Александар и Нино повторно пеат за убавината на „Бабино девојче“!

Чест ни е да Ви го претставиме најновато остварување...

„Од 400 актери, го избрав него“: Како Божидар Николиќ го откри Бред Пит

„Од 400 актери, го избрав него“: Како Божидар Николиќ...

Најубавите љубовни филмови снимени во Париз

Најубавите љубовни филмови снимени во Париз. Главниот град на Франција,...

Сподели

Дали знаете која книга беше прв БЕСТЕСЛЕР, а не e Библија?

Ако читателот оди на 19 страна од романот – тој ќе го прочита!

Дали знаевте дека е можно да се направат околу 50 книги од едно дрво и дека во просек се објавуваат околу 125 нови наслови секој ден во светот? Постојат низа други интересни работи за книгите …

 • „Авантурите на Том Соер“ на Марк Твен се смета за прв роман напишан на машина за пишување.
 • Првите печатени книги беа без името на авторот и насловот на корицата, покриени со цртежи, извезени со кожа или украсени со злато.
 • Првата книга што беше продадена во повеќе од милион примероци беше „Куќата на чичко Том“ на Хариет Бичер Стоу, за првпат објавена во 1852
  година.
 • Потребни се околу 475 часа за да се напише роман.
 • Денес има повеќе од 130 милиони објавени наслови во светот.
 • Најдолгата напишана реченица е во романот „Сиромашни луѓе“ на Виктор Хуго и има 823 зборови.
 • Терминот „книжок“ што се однесува на љубители на книги се користи поради малите инсекти кои се хранат со книговезокот.
 • Куќата на Чарлс Дикенс имала тајна врата скриена зад лажна полица за книги.
 • Најголемата библиотека е Американската библиотека на Конгресот во Вашингтон, со триесет милиони книги на скоро петстотини јазици и повеќе од педесет и осум милиони ракописи.
 • Книгата, долга 3,2 метри, широка два метри и тешка околу 250 килограми, беше изложена на Меѓународниот саем на книгата во Хавана во 2010 година.
 • Повеќето читатели го губат интересот за читање на страница 18.

Најдолгата реченица ја напиша Виктор Иго во романот „Сиромашни луѓе“, дури 823 зборови!

Најстарата печатена книга?

Најстарата печатена книга е Библија, која е отпечатена во Мајнц во 1455 година од Јохан Гутенберг на мобилна машина за печатење. Тоа е исто така најпродаваната и најраспространета книга во светот, како и најпреведуваната.

error: Content is protected !!