Дали знаете што е gaslighting?

Слични

Дали знаевте дека сината боја е поврзана со интелигенцијата?

Дали знаевте дека сината боја е поврзана со интелигенцијата? Сината...

Овие се трите најголеми женски комплекси

Овие се трите најголеми женски комплекси Жените, дефинитивно, се најголемите...

Седум скапоцени совети за среќен живот

Седум скапоцени совети за среќен живот Мудри зборови што ќе...

Дали навистина вреди летот со прва класа?

Дали навистина вреди летот со прва класа? Неопходно е да...

Сподели

Дали знаете што е gaslighting?

Gaslighting е форма на емоционална манипулација, а целта е да предизвика туѓи сомнежи во сопствените проценки на реалноста, спомените за минатите настани и сопствените емоции. Како и за секоја форма на злоупотреба, gaslighting се заснова на потребата за моќ и контрола, притоа прикривајќи ги вистинските намери.

Зборот за gaslighting првично е преземен од филмот од 1944 година наречен „Gaslight“, во кој Ингрид Бергман и Чарлс Бојер играат сопруг и жена. Во овој филм, една жена се бори да го зачува здравиот разум и нејзиниот идентитет во брак во кој нејзиниот сопруг постојано ја убедува дека е болна и ја манипулира до тој степен што мисли дека полудела.

Луѓето кои користат ваков вид манипулација често ги прераскажуваат настаните од минатото на начин што им користи, и честопати, ако им одговара, тие негираат дека настанот воопшто се случил.

Има реченици како онаа другата страна мислела на сe, дека не се сеќаваат добро, или дека не ги разбрале добро, ги слушнале или не виделе нешто добро.

Самиот почеток на gaslighting може да предизвика чувство на вина кај лицето што се манипулира, бидејќи се сомнева во некого на кого треба да му верува (партнер, родител, пријател, соработник …). Дури и личноста која манипулира повикува на доверба и предизвикува чувство на вина кај другата страна затоа што не му се верува. Затоа услугата ја нарекуваме емоционална злоупотреба, бидејќи не само што некој си игра со нашиот поглед на реалноста, туку тоа се прави преку нашите емоции.

Ако мислите дека некој емотивно ве манипулира, можете да снимате настани што е можно попрецизно, да снимате разговори, да водите преписка. Ова ќе ви овозможи последователно да ја проверите и тестирате реалноста и да ја одржите вербата во сопствената перцепција и да ја вратите вашата самодоверба.

Многу е важно да разберете дека соочувањето со личност која манипулира со нивното однесување (манипулации) нема да ги спречи да продолжат да го прават тоа, ниту пак ќе ја подобри вашата врска.

Соочувањето со манипулаторите со нивните манипулации :

  • предизвикува кај нив гнев што доведува до ескалација
  • тие можат да ја свртат приказната со тоа што ќе ве обвинат, ќе ве нарекуваат јадни што воопшто правите такво нешто, повикувајќи се на некој морал,
  • ќе ве нарекува преосетливи и со тоа ја префрлаат одговорноста кон вашите чувства
  • или да ви кажат дека го преувеличувате проблемот со минимизирање повторно и преку тоа тие го оправдуваат своето однесување

Верувај ми, задоволството што очекуваш да го добиеш од справување недостасува во 99,9 проценти од случаите.

Честопати луѓето веруваат дека ако се обидат да им објаснат на вистинскиот начин што конечно ќе ја разбере другата страна. Не трошете го вашето драгоцено време, туку свртете се кон вашето закрепнување и размислете што понатаму со таа врска.

Затоа, тестирањето на реалноста треба да ви служи исклучиво за да го зачувате вашето ментално здравје, да можете објективно да ја погледнете вашата реалност, личноста и врската во која сте, и да ви донесе трезвеност да се запрашате дали сакате да продолжите да бидете во контакт со некого.кога си игра со твојата ментална благосостојба. Или, ако не е можно да се прекине контактот поради некоја причина, како ќе ја продолжите таа врска, истовремено заштитувајќи се себе си и вашето здравје.

Колку подолго останувате во врската во која се присутни манипулации, толку повеќе се губи вербата во своите проценки, толку повеќе се буди сомнеж во себе.

Последиците можат да бидат долгорочни, па дури и откако ќе се прекине контактот со манипулаторот, лицето се враќа на минатите настани и не е сигурно што точно се случило и кому да му верува (на себе или на манипулаторот).

Едно од најчестите прашања е дали се свесни за нивните манипулации.

Понекогаш тие се. Но, генерално, манипулацијата им служи да ја заштитат својата верзија на реалноста која не смее да се доведува во прашање – никогаш! Затоа понекогаш кога се соочувате, можете да слушнете крајно логички неповрзани реченици што ве оправдуваат или обвинуваат, каде што останувате изненадени и збунети, и бидејќи вашите емоции не се важни за нив, тие нема да размислат како емотивно влијаат врз вас.

Ако веќе ви е јасно дека сте во комуникација во која некој се обидува да ве обвинува, прекинете ја комуникацијата, не продолжувајте понатаму, напуштете го полето за комуникација и, ако е можно, физички оддалечете се.

Значи, ако на почетокот на новата врска гледате дека некое лице ја испревртува реалноста, настаните, честопати нема валидација на вашите емоции или сте повикани да го чувствувате истото, имајте на ум дека ова е предупредувачки знак.

Колку и да ви се допаѓа некоја личност, добро размислете дали сакате да продолжите со таква врска. Не се залажувајте, туку обрнете внимание да ја видите личноста спроти вас што е можно пореално.

error: Content is protected !!