Дали знаете што е ПОГОНОФОБИЈА?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Дали знаете што е ПОГОНОФОБИЈА?

Повеќето фобии обично претставуваат претеран или ирационален страв од нешто.

Покрај стравот, непокорот на побудата вклучува и крајно гадење кон брадите. Бидејќи растењето брада дефинитивно е тренд во последните најмалку десет години, можеме само да замислиме колку е стресно одењето низ градот за луѓето кои страдаат од  фобија.

Сè уште не е познато што точно ја предизвикува оваа фобија, но како и за другите, причината веројатно лежи во лошите искуства, влијанието на околината и гените. Постои теорија дека стравот од брада произлегува од фактот дека некои луѓе ги доживуваат како луѓе кои кријат нешто. Се разбира, тие не се свесни дека тоа е вистинската причина, но овој психолошки феномен се развива спонтано.

Друга причина за погонофобија може да биде трауматско искуство со една или повеќе брадести лица.

Според друга теорија, погонските-фобични луѓе чувствуваат одвратност кон брадата бидејќи тоа е нешто валкано за нив и тие свесно или потсвесно ја поврзуваат со бездомници и болни луѓе. Брадестите мажи исто така се сметаат за помажествени и поагресивни во споредба со другите припадници од ист пол, што ги плаши многумина.

Многумина во Соединетите држави, на пример, се чувствуваа вознемирени по терористичкиот напад на 11 септември секој пат кога ќе сретнеа маж со брада, врзувајќи ја за џихадисти, иако самите учесници во нападот беа главно без брада.

Жените страдаат најмногу од погонофобија, а никој сè уште не може да открие зошто. Можеби ова е екстремна верзија на општ страв кај мажите, бидејќи, како што веќе споменавме, луѓето со брада изгледаат многу поагресивно од оние без? Науката, за жал, сè уште нема точен одговор.

error: Content is protected !!