Дали знаете што навистина значи да се „стане на лева нога“?

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Дали знаете што навистина значи да се „стане на лева нога“?

Откриено e зошто оваа фраза е поврзана со нешто лошо.

Кога велиме дека некој станал на лева нога, сакаме да го потенцираме неговото незадоволство, што е без некоја посебна причина. Но, од каде потекнува оваа изрека – малку луѓе знаат.

Сите народни верувања ги одделуваат левата и десната страна и ги претставуваат како нееднакви. Десната е онаа што е исправена, посилна, добра, понапредна, додека левата е послаба, несреќна, заостаната. На смртната постела, Стефан Немања рече – „Бог знае за патиштата од десната страна, а патиштата од левата страна се ѓаволски и расипани“.

Со ова е поврзана и изразот „Стана на левата нога“ – сметајќи дека не станал „правилно“ на десната нога, па затоа е лошо расположен цел ден.

Сепак, се верува дека оваа фраза е уште постара и дека уште од времето на античките Римјани. Тие сметаа дека левата страна во Рим е лоша, несреќна, злобна и затоа кога првпат ќе го допрете подот со левата нога откако ќе се разбудите – тоа е доволна причина целиот ден да помине лошо за вас.

Левата нога може да донесе несреќа дури и ако најпрво го поминете прагот на куќата со оваа нога, па затоа и Римјаните обрнаа внимание на тоа. Друга врска помеѓу лошото и злото со левата страна е тоа што на англиски јазик се вели дека е злобно – sinister, а коренот на зборот е латинскиот збор за лево.

error: Content is protected !!