Дали знаете зошто зебрите имаат црни линии?

Слични

Сподели

Дали знаете зошто зебрите имаат црни линии?

Една од тајните на природата што секогаш ги мачела научниците се црните линии на зебрите.

Додека експертите досега само можеа да шпекулираат за што всушност служат, научниците од Универзитетот во Калифорнија веруваат дека успеале да ја откријат мистеријата.

Резултатите од ова истражување беа објавени во списанието Nature Communications. Тим научници од Калифорнија тврди дека одговорот на прашањето лежи во еволуцијата.

– Со текот на времето, зебрите развија препознатливи црно-бели линии за да можат да се бранат од мувите, кои постојано ги гризат. Линиите се добар начин да се заштитат зебрите, бидејќи нивните модели одбиваат муви “, објаснува научникот Тим ​​Каро, кој го предводеше овој истражувачки тим.

Каде што популацијата на мувата е поголема, растојанието помеѓу шарите е помало, а зебрите ја развија оваа одлика, бидејќи нивната коса е пократка од онаа на сродните видови, па затоа ги штити помалку од каснувања.

Решението до кое дошле калифорниските експерти не е навистина ново, но сега конечно се понудени цврсти докази. Моделите на овие животни варираат во зависност од местото во кое живеат и од одредувачките фактори, како што се климатските услови, локалните предатори, но и мувите. Токму врз основа на тоа, варијациите во дезените беа во блиска врска со присуството на муви кои гризат на споменатиот терен.

error: Content is protected !!