Дали Знаевте: Постојат 49 Милијарди Меурчиња Во Едно Шише Шампањ

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Легендата вели дека францускиот монах Дом Перињон, кога пробал шампањ за прв пат, рекол: „Дојди брзо, ги пијам ѕвездите“. Вистина е дека ова е рекламна кампања за шампањ од деветнаесеттиот век. И ова не е единствениот мит.

Дом Перињон (ни) беше првиот

Митот дека шампањот први го произвел францускиот монах Дом Перињон е толку популарен што стана вистински. На возраст од деветнаесет години, Перињон стана монах во регионот Шампањ, каде што му беше дадена задача да научи како да произведува и чува вино, а потоа да се ослободи од меурчињата во него, кои се појавија во процесот на референцирање. Бидејќи не му успеа, тој реши да го испроба резултатот од неговиот неуспех и – така се роди шампањот.

Сепак, вистината е помалку возбудлива. Недалеку од Шампањ, поточно преку Ла Манш, англискиот научник Кристофер Мерет прв открил во 1660 година како е можно да се прават меурчиња во вино со помош на шеќер.

Вино на ѓаволот

На почетокот, шишињата со шампањ беа буквално смртоносни. Заради меурчињата, тие лесно би експлодирале, па логично е тогашното име – Vin du diable (ѓаволово вино). Георг Кристијан фон Кеслер е одговорен за обликот на шишето каков што го познаваме денес . Имено, половина од неговата прва реколта била уништена кога едно шише експлодирало и предизвикало верижна реакција што искршила дури 4.000 шишиња. Решението го најде во стакларницата „Булбах“ во Црната шума, каде што беше дизајнирано шише наречено Булбахер Шлегел, кое може да го издржи притисокот на карбонизацијата и да овозможи порамномерна дистрибуција на притисокот. Решението беше вдлабнатина на дното на шишето.

До 1856 година, стаклените механизатори правеа 40 од овие шишиња на час, за да ја задоволат побарувачката на шампањ. До 1909 година, фабриката произведе околу 100 милиони шишиња, кога беше затворена и претворена во музеј, денес отворена за туристи кои се интересираат во овој дел од историјата.
Во зависност од тоа дали претпочитате посладок или посува вкус, можете да изберете шампањ според следната скала: дополнително вино, вино (најчеста варијанта), екстра суво, суво, полусуво и слатко.

Шампањ во бројки

3 варијанти на грозје се користат за правење шампањ: пино ноар, меуние и шардоне
49 милијарди меурчиња има во едно шише од 750 мл шампањ, што е нешто помалку од 1/5 од бројот на sвезди на Млечниот Пат.
40 Шишиња од 750 мл се вклопуваат во најголемиот шампањ во светот – Melchizedek.

error: Content is protected !!