Децата и екраните не мора да бидат лоша комбинација ако го извлечете најдоброто од нив

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Децата и екраните не мора да бидат лоша комбинација ако го извлечете најдоброто од нив

Времето поминато пред екранот стана една од најконтроверзните теми во модерното родителство. Дел од родителите веруваат дека ова е неизбежност на модерниот живот и дека на децата треба да им се дозволи слободно да истражуваат и да уживаат во времето поминато покрај електронските уреди. Дел од нив веруваат дека помагаат во едукацијата и во развивањето на имагинацијата, но вредноста ја гледаат во ограничувањето на времето на користење на овие уреди. Голем број од родителите се загрижени за зависноста на децата од електроника и се обидуваат да го одржат времето пред екраните на апсолутен минимум.

Она што го знаеме е дека сите сме сè повеќе зависни од електронските уреди и дека нема апсолутно никакви индикации дека технолошкиот напредок и употребата на технологијата претставуваат забава.

Тоа не значи дека треба само да ѝ се препуштиме на технологијата и да го живееме животот поминувајќи го нашето време преку употреба на телефони, компјутери и на телевизори. Но, до одреден степен, зависностите од екранот и од технологијата се реалност на модерниот живот, а со тоа и неизбежни делови од животот на нашите деца. Од друга страна, ако нашите деца поминуваат барем малку време со електронски уреди, треба да размислиме како да се осигураме дека тоа време ќе се потроши квалитетно и корисно.

Научете како правилно да ја користите технологијата

Тука нема потреба од нешто особено сложено. Но, да ги научите децата како одговорно да проверуваат и да испраќаат пораки, да управуваат со социјалните медиуми (соодветни на нивната возраст) и да истражуваат теми што ги интересираат, е добар начин да се подигне свеста за идејата дека технологијата служи и како алатка, а не само како забава.

Охрабрувачка едукативна содржина

Ако родителите им го ограничат на децата времето кое го поминуваат пред екранот, тие, исто така треба да се обидат да воведат и некаква едукативна содржина. Значи, ако му дозволите на вашето дете да гледа цртани филмови, проверете дали во нив има образовна компонента или седнете и гледајте заедно со вашето дете. Потоа ќе можете да поставувате прашања и да правите вежби од едукативен карактер.

Семејни собири

Времето поминато во гледање телевизија е можност за семејно дружење. Еднаш неделно испружете се на каучот, испечете или нарачајте пица, припијте се до вашите деца под покривката и гледајте семеен филм. Не може да се замисли подобра форма на заедничко семејно семејство од ова.

Придружете се на забавата

Еден од најдобрите начини да се осигурате дека времето поминато пред екранот е исплатливо или дури и корисно за децата, е да им се придружите. Добро е да ги научите како да користат одредени уреди или програми, да гледаат видеа од YouTube или да играат онлајн игри со нив. Тоа не значи дека треба да го следите секој момент од нивното време пред екраните. Неопходно е на децата да им се овозможи слобода, сами да создаваат, да истражуваат и да учат.

error: Content is protected !!