Децата кои ручаат со своите родители не се оддаваат на пороци

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Децата кои ручаат со своите родители не се жртви на зависност.

Обидете се да уживате во семејните ручеци со вашите деца колку што е можно почесто.

Поради брзото темпо на живот и преголемиот број обврски, на многу семејства денес не им е лесно да ги соберат сите членови од семејството на масата во исто време.

Ручекот во семејниот дом е подобар

Ако малите деца јадат дома, ќе стекнат здрави навики во исхраната, а тоа ќе ги спаси од дебелина, која е сè поприсутна кај децата и кај младата популација. Истражувањата покажаа дека луѓето коишто јадат претежно дома, избегнуваат брза храна и колачи и имаат многу помали шанси да станат дебели.

Доволно е да се знае дека храната подготвена во рестораните содржи околу 60 проценти повеќе калории од онаа што е подготвена дома.

Храната во рестораните е покалорична

Врз основа на резултатите од студијата во која учествуваа деца на возраст од 9 до 14 години, беше откриено дека оние деца кои ручаат дома, со своите родители, јадат помалку пржена, нездрава храна и пијат помалку сокови. Нивната исхрана се базира на зеленчук и на клучни хранливи материи, калциум, железо и влакна. Покрај тоа, тие пијат повеќе вода и помалку сок. Јадењето со семејството е одлична можност за децата да се запознаат со разновидната храна и да пробаат нови вкусови.

Децата кои ручаат со родителите не се оддаваат на пороци

Научниците докажаа дека честите семејни ручеци имаат моќ да го намалат ризикот од појава на депресија и нарушувања во исхраната. Децата кои ручаат дома, со своето семејство, можат да се бранат дури и од пороци.

Имено, научниците утврдиле дека децата кои ручаат со своите родители најмалку петпати неделно, подоцна во животот многу поретко одлучуваат да пушат и да конзумираат алкохол и дрога. Тинејџерите кои ручаат со своите семејства помалку од трипати неделно, имаат зголемен ризик од употреба на дрога (три и пол пати повеќе од нивните врсници). Кај нив, веројатноста за посегнување по наркотични средства и марихуана е трипати поголема, а шансите да почнат да пушат цигари и да пијат алкохол се поголеми за два и пол пати.

Научниците докажаа дека и помладите и постарите луѓе кои редовно ручаат со своите семејства, имаат помалку проблеми со стресот бидејќи добиваат поддршка од најблиските.

error: Content is protected !!