Децата се воспитуваат со добрина, трпеливост и личен пример

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Децата се воспитуваат со добрина, трпеливост и личен пример.

Почнувам прво од бракот затоа што од таму започнува сe. Современиот брак е загрозен од себичност, гордост, неподготвеност за споделување. И современата цивилизација го поттикнува егоизмот.

Крајната цел на родителите е да им овозможиме на децата да живеат без нас. Треба да можеме да одиме кај нив на ручек во недела, а не да ги занемаруваме вредностите.

Од раѓање до четиригодишна возраст, најважната задача на родителите е да му помогнат на детето да усвои хигиенски навики, навики за спиење, оброци итн. Во овој простор има многу грешки на родителите.

Храна

Дете што доаѓа на светот има физиолошка програма за потреба од храна. Постојат родители, баби и дедовци кои мислат дека му прават добро на детето, па го условуваат детето со што ако – тогаш. Ако го јадете го добивате ова. Тоа е голема грешка.

На таа возраст, детето учи брзо. И за седум дена ќе добиете бумеранг: Сакам- ако. Ќе јадам ако ми дадеш, ќе јадам ако ми дозволиш. Уште една работа – никогаш, но никогаш не прашувајте ги децата што ќе јадат.

До полнолетството, мора да им давате на децата она што ќе го развива нивниот потенцијал. Тоа е ваша задача. Ако не го препознаеме ова на време, создаваме голем проблем. Децата се принудени од разни ритуали – им пуштаме цртани филмови, им покажуваме авион, само за да ги отворат устите да јадат.

Спонтаност, тоа е она што на многумина им недостасува. Носител е на радоста. Современиот човек не е спонтан, тој е програмиран. Брзаме, несигурни сме, се стремиме кон автентичност, особено младите родители со своето прво дете. Кога ќе се појави првата температура, родителите ја доживуваат како трагедија.

Следното нешто е авторитет

Тој не ја задушува слободата на децата. Здравиот авторитет им помага на децата да дишат. Но, авторитетот не се стекнува со раѓање. Таа е освоена само со личен пример. Ако им понудиме на децата да изберат што ќе јадат, ќе добиеме зона на конфликт од која не можеме да излеземе. Ако ги прашате децата што ќе јадат, тие обично ќе го побараат она што не можете да им го дадете.

Став кон спиењето

Ние трошиме преку ден, се обновуваме ноќе, во склад сме со тој ритам. Цивилизацијата, од друга страна, наметна систем во кој нашиот народ останува до доцна во ноќта. И не знаеме ни зошто. Тие станаа жртви на информации. Така нашите деца остануваат будни доцна во ноќта без добра причина. Децата треба да си легнат до 9. Хормоните за раст се обновуваат до 10.

Родителите велат: Не можам да го натерам да легне. Запазете го изразот: натерам. Тука веќе знаеме дека родителот паднал што се однесува до авторитетот. Децата се воспитуваат со добрина, трпеливост и личен пример. Лицемерно е однесување во семејството кога татко му вели на својот син во пубертет: „не пробувај алкохол“, а потоа ѕвони на вратата, доаѓа кумот, потоа ракија, па пие. И тогаш детето гледа како таткото зборува едно, а прави друго. Нашите деца ќе не имитираат нас, а не нашата приказна.

Усогласеност

Замислете дете кое е во пубертет, а неговиот татко му забранува да излегува надвор, а мајката вели нека излезе, кога ако, не сега. Усогласеноста е многу важна. Ако му ја испратиме едната и другата порака на детето, детето ќе биде свртено кон родител кој одговара, но тој ист родител честопати ќе биде одбиен од детето подоцна во животот.

Споредба

Замислете како се чувствува вашето дете кога велите за некој друг: видете колку е паметен, добар, послушен … Кога во семејството има две деца, родителите обично тврдат дека се сосема различни. Никогаш не ги споредувајте. Секое суштество е уникатно и треба да направиме проценка како ќе биде секое дете. Некогаш, кога имаше пет или шест деца, тие го одредуваа својот пат според некои склоности. И денес имаме еден или два, па ги оптоваруваме со силни обврски.

На пример, кога помладо дете носи работи, книги од постаро, родителите обично му велат на постарото: пуштете го, мал е, не знае ништо, вие сте првороден на таткото, паметни сте. Каква порака испраќа? Дека го сакате помалото дете повеќе!

Една 9-годишна девојка на трибина рече дека повеќе нема да биде паметна, и здосадило да биде секогаш паметна. Преведено на денешен јазик, паметните се повлекоа во аглите, а вторите водат предност. Значи, ако испратиме таква порака, помалото дете сфаќа дека многу му е дозволено. Исто така, ќе го бара она што не го следи на игралиштето.

Што да се прави во тие ситуации тогаш?

Кажете го следново – никогаш не можете да земете играчка ако не ви дозволи. Ние го постигнуваме тоа ако користиме личен пример, ве молам, благодарам, извинете. Значи, знам дека не ми следи, но те молам дај ми го. Свесен сум дека ми направивте услуга со ова и ќе ви бидам благодарен. А ако помалиот ги украде играчките и вие го одобрите тоа, така ја поттикнувате агресијата, па постариот ќе го удри помладиот кога ќе има шанса, и така натаму.

Став кон спортот

Многу деца се принудени од нивните родители да спортуваат и честопати тие трпат притисок од нивните родители. Спортот треба да донесе радост. Кај нас спортот е агресија. Само ако ги слушате преносите: Ѓоковиќ го згазна Надал. Ги удавивме Хрватите.

Што учи детето за спортот кога слуша такви коментари?

Денес, имате коцкарници на секој агол. Имате родители кои се должни да ги вратат долговите во кои паднале нивните деца. Треба да го смениме пристапот кон децата сè додека не биде прифатливо она што го сакаме за децата. Кој не ја знае таа стапица: Дали мора да ти кажам 1000 пати да го направиш тоа и тоа? И никој родител не се прашува зошто мораше да го каже 1000 пати. Како може да не го научи детето поинаку. Па тој се лути и вика. Луѓето треба да зборуваат.

Воспитано дете е со мирен тон, прегратка, поглед во очи, насмевка.

error: Content is protected !!