Дефектолог сугерира: Ова се начини на родители да комуницираат со децата преку градење на нивната самодоверба и силна личност

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Децата напредуваат, учат и се развиваат секој ден. Многу е важно да бидеме нивна поддршка  во тој период. Пожелно е да се користи охрабрувачка комуникација што ќе го поттикне детето да ги прифати своите ограничувања и да ги развие капацитетите со кои е родено.

– Децата можат да развијат физичка, ментална и емоционална благосостојба секогаш кога ќе им бидат исполнети основните потреби за спиење , храна, физиолошки потреби, внимание и љубов. Децата не сакаат совршени родители како во рекламата, тие само сакаат родители кои се нивна поддршка и безбедна основа. Тие сакаат родители кои ги сакаат, ги прифаќаат со сите свои „слабости“ и не ги споредуваат со другите деца затоа што секое дете е личност за себе.

Како да направите безбеден пат со деца

На овој начин, родителите градат безбеден пат на добра комуникација и врска со своите деца. Тие градат доверба. Родители кои прифаќаат дека нивното дете има вродена потреба да истражуваа, да создава искуства, да ја открие својата улога во светот, тие  градат добра комуникација со децата. Тие му дозволуваат на своето дете да направи грешки и тоа е во ред. Кога го следат развојот на своето дете, забележуваат моменти исто толку фасцинантни, колку и исцрпувачки. Родителите можат да обезбедат оптимални услови за развој, но не можат да го забрзаат развојот на своето дете бидејќи развојот секогаш има свое темпо.

Како да се изгради самодоверба кај детето

Ако сте покрај вашето дете и кога тоа прави грешки, а вашата адреса е поддршка со создавање реченици како:

  • Одлично ви оди
  • Важно е да се обидете
  • Знам дека дадовте се од себе
  • Во ред е да се прават грешки, сите правиме грешки
  • Утре ќе направите подобро, а само задутре …
  • Те слушам и тука сум за тебе
  • Сакам кога ќе најдам решенија
  • Верувам дека ќе успееш

Влијаете на вашето дете да добие самодоверба на патот до стекнување искуство, и така сè почесто може да биде актер сам, без страв од грешки, создавајќи нови искуства.

Како да се изгради независност

На родителите им е најтешко да дозволат дете да дејствува самостојно затоа што тие често го чуваат со толку многу стравови и секогаш се во искушение да се вклучат и да го решат проблемот: чевли, обука, хранење, правење замок што се распаѓа… е начинот на кој детето еден ден секогаш бара заштита / решение од вас и домашни задачи направени со ваша помош.

Таткото и мајката му обезбедуваат на детето безбедна околина полна со поддршка од која детето оди да го освои светот. Детето ги тестира своите способности и ограничувања повторно и повторно, но секогаш добива поддршка од неговата околина, каде што е безбедно и прифатено.

Семејството е сигурна основа на заедништво

Таму, во семејството, вашето дете учи што значи заедницата, развива социјални вештини, учи да биде внимателен и да ги прифаќа своите ограничувања, но исто така и да ги разбира и прифаќа ограничувањата на другите. Исто така, детето во кругот на семејството, јасно обраќајќи се: „Ова се твоите играчки, тие се во кутијата“, „можеме да ги собереме заедно и утре ќе бидеш сам“ ги учи правилата, рамката на неговата слобода и постапките . Правилата што се воспоставени во семејството, основата на личниот развој, му помагаат да ги почитува и разбере правилата во друга социјална средина (градинка, училиште, работа). Така, детето се открива во постојана интеракција со другите.

Со добра комуникација до независна личност

Кога ќе го зацврстите грбот и ќе ја зајакнете комуникацијата на вашето дете за прифаќање и разбирање, како и јасно обраќање, постои голема можност детето да се развие во независна личност која може да се справи со неуспесите и разочарувањата.

error: Content is protected !!