ДЕНЕС Е ВЕЛИГДЕН – НАЈГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

ДЕНЕС Е ВЕЛИГДЕН – НАЈГОЛЕМИОТ ХРИСТИЈАНСКИ ПРАЗНИК.

Православните христијани во повеќе од 60 земји во светот, вклучувајќи ја и Македонија, денес го слават Воскресението Христово.

Православните христијани го слават Воскресението на Исус Христос, празник што ја симболизира победата на животот над смртта.

Велигден е најголемиот христијански празник затоа што суштината на христијанското учење значи Христово воскресение од мртвите, како победа на верата и животот над смртта.

Суштината и принципот на христијанската вера ги објасни Светиот апостол Павле, чија беседа ја зајакна и насочи верата на Новиот Завет.

Со своето воскресение, Исус ги победи темнината и смртта и ги отвори небесните порти и патот на спасението пред целиот човечки род.

Според Евангелието, настанот се случил на гробот Христов, а добрата вест им била соопштена на мироносичките жени „Марија Магдалена и другата Марија“ од страна на Архангел Гаврил.

„И неговиот изглед беше како молња, а облеката како снег“, напишал евангелистот Матеј, опишувајќи го архангелот Гаврил како седи на „надгробна плоча“ и покажува на празниот гроб.

„Не плашете се, зашто знам дека го барате Исус распнат на крст. Тој не е тука, затоа што воскресна како што рече “, пишува во Евангелието според Матеј, и слично во другите евангелија, кои завршуваат со пораките на новата вера, чие проповедање го продолжуваат Христовите апостоли.

Според одлуките на Никејскиот собор (325), кои ги почитуваат сите православни цркви до денес, Велигден треба да се слави во првата недела од полната месечина по пролетната рамноденица, но нужно по еврејската Пасха.

Според христијанската традиција, Исус умрел во деновите на Пасха, па затоа на некои јазици ова име било задржано за празникот на неговото воскресение. Исто така е познато дека раѓањето на Исус Христос, неговото страдање и воскресение беа објавени од старозаветните пророци кои, како што проповеда христијанството, повторно ќе дојдат да го објават своето второ доаѓање меѓу луѓето.

Во книгата Откровение, која го заклучува Новиот завет, овие пророци се Илија и Енох, и нивното враќање меѓу луѓето и страдањата треба да го најават новото Христово доаѓање, на кое христијаните се надеваат.

Некои обичаи за Велигден

За Велигден, треба да станете рано наутро, а не да легнувате пред полноќ. Ако одите во кревет пред полноќ, тоа би значело дека до следниот Велигден лицето ќе биде поспано и нема да може да функционирате.

Наутро треба да се миете со вода во која се потопуваат дренка, здравец, босилек и црвено велигденско јајце.Децата треба да се допираат со црвено јајце – да бидат црвени и здрави во текот на целата година.

На Велигден, рано наутро, луѓето одеа во црква наутро. Во Русија беше вообичаено ако некој заспие и не дојде во црква наутро, ќе го земат, ќе истурат вода или ќе го фрлат во реката. Во 17 век, Синодот на Руската црква издаде посебен декрет со кој се забранува практикување на овој обичај, што исто така доведе до смрт на луѓе. По ручекот, луѓето се собраа во близина на Црквата, и ако нема црква во селото, под плочата (свето дрво).

За Велигден се месат специјални лебови. Во источна Србија и некои делови на Војводина, лепчињата се печат со вметнато цело јајце (навивам), кое го разменуваат со пријателите.

На денот на Велигден, јајцата и слатките се кријат во дворот и домот, па децата бараат скриени подароци;

На денот на Велигден, тропањето или тепањето јајца е неизбежно. Јајцата најпрво се удираат одозгора до врвот, а потоа се пукаат на истрел. Кој ќе скрши туѓо јајце, си го зема за себе. Патем, во Банат, велигденските јајца не им даваа на овчарите (овчари, фармери) за да не се разболува добитокот во текот на годината.

Подвижниот празник Велигден е, подвижен празник, кој се одредува според природниот календар и секогаш е врзан за една недела со отстапување од 35 дена – од 4 април до 8 мај.

Велигденската прослава е за верниците на крајот од Великиот пост, а првите мрсни закуски се велигденски јајца кои според античкиот обичај се обоени во црвена боја како симбол на пролеаната Христова крв.

Првото обоено јајце се остава настрана до следниот Велигден и се нарекува „чувар на куќа“.

Верниците разменуваат честитки – Христос воскресна! Навистина воскресна!

error: Content is protected !!