Денес е Велика сабота: Еве што треба да направите за подобар живот

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Денес е Велика сабота: Еве што треба да направите за подобар живот

Денес, Православната црква и верниците го одбележуваат вториот ден на христијанската жалост, Велика сабота. Тоа е ден што Христос го помина во Хад, па верниците го слават во молитва и тишина. По литургијата, се јаде леб и вода (сува храна). Се верува дека Христос бил во гробот тој ден, и во Духот во Адот, а во исто време „на престолот со Отецот и Духот, бидејќи Тој е сеприсутен Бог, неразделен од другите две лица на Свето Тројство.”

Полноќната велигденска литургија ги завршува деновите на жалост и започнува празникот Велигден. Свештениците во православните храмови, во знак на велигденска радост и победа над смртта, се претвораат во свети облеки и го читаат Евангелието за добрата вест за ангелите во осветлената црква. Почетокот на прославата на Велигден се најавува со ѕвона на православните цркви, кои првпат ѕвонат по денот на жалост, кога наместо литургии се служат кралски часови, а богослужби се најавуваат со дрвени ѕвона.

ЦРВЕНА САБОТА

Најчесто име за денот пред Велигден е Велика сабота, ужасна сабота, последна сабота или долга сабота. Сите овие имиња потсетуваат на долгите страдања на Христос на распетието. Во босанската Краина и Херцеговина најчесто име е Црвена сабота затоа што тогаш велигденските јајца се подмачкани или обоени, најчесто со црвена боја. Се вели дека сите јајца станале црвени во моментот кога Исус стана од гробот, и затоа треба да бидат обоени во црвена боја.

ДЕН ЗА ЗАВРШУВАЊЕ НА РАБОТИТЕ

Велика сабота е ден пред Велигден, кога завршува работата неопходна за одбележување на големиот празник. Куќата се чисти, облеката се подготвува, се вапсуваат јајца, по правило наутро пред изгрејсонце. Во Хомоj, тој замесува торта – велигденска торта – украсена со босилек, како и помали колачиња. Во југоисточниот дел на Банат, колачињата се месат и се носат на гробиштата по бдението. Гробот е преполн со вино и темјан.

На Велика сабота нема работа на терен и жените не прават ракотворби. Исто така се верува дека треба да се направи некое добро или милостиво дело на Велика Сабота со цел „некој да започне“.

Искуството покажа дека овој ден е доволен за да се готват јајца. Кога јајцата ќе се оладат, жените ги бришат со крпа едно по едно, покажувајќи ги шарите.

Во куќите кои имале фатален случај, јајцата се обоени во темно црвена, црна или „дебела“ во саѓи. Јајцата се исклучиво обоени од женските.

 

error: Content is protected !!