Денеска е Спасовден – Најсреќниот ден во годината!

Слични

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се жали?

Како да престанете да бидете сопруга која постојано се...

Како и кога бебето почнува да го препознава своето име?

Како и кога бебето почнува да го препознава своето...

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето куче

3 лесни начини за подобрување на исхраната на вашето...

Сподели

Денеска е Спасовден – Најсреќниот ден во годината!

Денеска, 10 јуни, православните верници го слават Спасовден. Откриваме кои обичаи се поврзани со овој празник.

Вознесението Христово, празник попознат како Спасовден, се слави секоја година 40 дена по Велигден и секогаш се слави во четврток. Според записите, на тој ден, Христовите ученици седеле на трпезата, кога Христос повторно им се појавил и им рекол да го проповедаат Евангелието низ целиот свет.

Бројни обичаи и народни верувања се поврзани со овој празник, но некои од нив се поврзани и со старословенската митологија. Божеството Спасител имаше улога на заштита и спасение, па затоа на овој празник му се обратија со молитва: Светиот Спасител – спаси ги нашите души! Се верува дека божеството Спас ги заштитувало посевите од ударите и грмотевиците на богот Перун.

Според старото верување, важно е да се заштити домот од негативна енергија и лоша среќа на Денот на Спасителот, а од почит кон празникот, се избегнува напорна работа. Главниот симбол на празникот е крстот, и вообичаено е да се направи крст од гранчиња од леска, кој е поставен на покривот на куќата, во полиња, ливади и полиња со цел да се заштити домаќинството од зло и несреќа. Овие крстови се чуваат во текот на целата година, така што другите се плетат на следниот Ден на Спасителот.

Верниците одат во црква наутро на Спасовден да се молат, а подоцна празникот се слави со богат оброк и добра енергија. Според старото верување, првото нешто што треба да се јаде на Денот на Спасителот се јагоди, а некогаш и за овој празник се подготвувало печење. Древен обичај е да не се пие млеко од Нова Година до Денот на Спасителот. Исто така, постои верување дека не треба да дремнуваме преку ден на Денот на Спасителот, затоа што тогаш ќе бидеме поспани во текот на целата година.

Спасовден е празник на крштевањето на градот Белград од 1403 година, кога деспотот Стефан Лазаревиќ го востоличи Белград како главен град. Како дел од обновата и напредокот, градот го зеде Вознесението Господово за своја слава, празник што симболично укажува на вознесението – вознесението на Градот од пепелта и неуништивата надеж и верба во иднината.

error: Content is protected !!