Денеска славиме Ѓурѓовден – празник кој ни носи здравје

Слични

6 совети како да станете утрински тип (дури и во зима)

6 совети како да станете утрински тип (дури и...

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова година

Три вештини кои треба да ги совладате пред Нова...

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе?

Како да се заштитите од навредите на другите луѓе? Како...

5 причини за емоционални испади

5 причини за емоционални испади. Повеќето луѓе, вклучувајќи ја и...

Сподели

Денеска славиме Ѓурѓовден – празник кој ни носи здравје.

На 6 мај, Православната црква го одбележува денот на страдањата на великомаченикот Свети Ѓорѓи.

На 6 мај, православна црква и верниците го слават Свети Ѓорѓи, еден од деветте великомаченици и први маченици за христијанската вера. Според народните обичаи, Св.Ѓурѓовден е празник што се однесува на здравјето на домаќинството, брак на млади луѓе, плодност на говеда и добри култури.

Празникот Свети Ѓорѓи е една од најчестите прослави на православните Срби. Ѓурѓовден според народот се смета за граница помеѓу зимата и летото.

На овој ден, црквата го одбележува погубувањето на Свети Ѓорѓи, што се случи на 23 април 303 година.

Ѓурѓовден е празник што се однесува на народните обичаи, од кои главната е ткаење венци од билки, миење со билки, пливање во реката.

На некои места, вообичаено е да се украсувате со зеленило на самиот Ѓурѓовден пред зори, да одите во природа , на некое погодно место во шумата по избор, на некој лист или покрај реката.

На зори на Ѓурѓовден, младите луѓе се опкружени со врби – „да бидат напредни како врба“, китови со здравец – „да бидат здрави како здравец“, коприва „ да ги уништува болестите “ и селен – „за нивната душа да мириса на селен“.

Овој славен светец е роден во куќата на богати и чесни родители во Кападокија. Кога неговиот татко страдал како христијанин, неговата мајка се преселила во Палестина, каде што момчето пораснало и веќе во дваесеттите години стигнало до ранг на трибина во служба на императорот Диоклецијан.

Во тоа време, императорот започнал голем прогон на христијаните, но младиот Георгије се појавил пред царот и смело рекол дека тој е и христијанин. Така започнало неговото страдање за верата.

Занданата, оковите, крвавите рани по целото тело и сите други страшни маки не го потресоа младиот човек. Тој постојано, искрено се молеше на Бога и Бог го исцели и го спаси од смрт на големо воодушевување кај луѓето.

Кога воскресна мртов човек преку молитва, многумина ја примија верата, вклучувајќи ја и сопругата на царот Александра, првосвештеникот Атанасиј, земјоделец од Глигерија, потоа Валерија, Донат и Тирин.

Кралот конечно реши да ги осуди Георгија и неговата сопруга на смрт со обезглавување. Царицата починала на местото на егзекуцијата пред нејзиното погубување, а Свети Georgeорѓи бил обезглавен во 303 година.

Од тогаш се случија многу чуда на неговиот гроб. Господ, заради својата искрена и непоколеблива вера, го направи моќен да им помага на сите што имаат потреба и кои искрено го слават и го повикуваат неговото име.

Свети Ѓорѓи го убива змејот

Свети Ѓорѓи е претставен на иконите во војводски костум, на коњ, од кој пробива страшен змеј со копје. Малку подалеку од него, стои жена во џентлменски костум (веројатно царицата Александра). Змејот на иконата претставува политеистичка сила што „проголта“ многу невини христијани. Се верува дека Свети Ѓорѓи ја победил и му нанел смртоносен удар на „паганизмот“ со неговото мачеништво. Победата што ја извојува над змејот веројатно значи да се запре прогонот на христијаните извршен од императорот Константин.

Се веруваше дека капењето и миењето со вода на Ѓурѓовден во раните зори гарантира здравје во текот на целата година. Се капеше на денот на празникот, пред изгрејсонцето.

error: Content is protected !!