Десет најтешки органи во нашето тело: Само еден орган тежи скоро 5 килограми!

Слични

Планинскиот велосипедизам ја става Македонија на светската мапа на организатори на UCI трки

Планинскиот велосипедизам станува се позастапен спорт во нашата држава...

Кога ќе се родиш на ист ден со големиот Моцарт!

Да, насловот кажува сè, за оние што веруваат во...

Сподели

Десет најтешки органи во нашето тело: Само еден орган тежи скоро 5 килограми!

Колкав е уделот на различните органи во нашето тело во вкупната тежина?

1) Кожа

Тежина – 4.535 грама.

Улога – го штити организмот од продирање на штетни материи и влага. Произведува витамин Д. Ја одржува телесната температура. Има нервни завршетоци кои испраќаат информации за дразби.

2) Црн дроб

Тежина – 1.560 грама.

Улога – распаѓа токсични материи. Произведува хормони, протеини и хемикалии кои учествуваат во варењето на храната. Одржува продавници за гликоген.

3) Мозок

Тежина – 1.500 грама.

Улога – одговорен за управување со телото, свеста и координирање на одговорите на дразбите од надворешната средина.

4) Бели дробови

Тежина – 1.300 грама.

Улога – Тие собираат кислород, кој подоцна се носи до сите делови на телото. Ослободуваат јаглерод диоксид што се произведува во телото.

5) Срце

Тежина – 300 грама.

Улога – пумпа крв со кислород од белите дробови и ја турка во сите делови на телото. Пумпа крв без кислород и ја инјектира во белите дробови.

6) Бубрези

Тежина – 260 грама (пар)

Улога – ги отстранува отпадните материјали. Прилагодува задржување на водата и натриумот во телото. Ја прочистува крвта. Произведува урина и хормони.

7) Слезина

Тежина – 175 грама.

Улога – ја прочистува крвта. Ги задржува резервите на крв. Тоа рециклира железо. Создава антитела, ги отстранува бактериите.

8) Панкреас

Тежина – 70 грама.

Улога – произведува инсулин и гликоген. Лачи ензими кои помагаат во апсорбирање на хранливите материи во тенкото црево.

Прочитајте повеќе: Добредојдовте во Арглетон – место кое НЕ ПОСТОИ! Фантомското село што се појавува на мапата на Гугл станува растечка МИСТЕРИЈА! (ВИДЕО)

9) Тироидна жлезда

Тежина – 20 грама.

Улога – ја прилагодува потрошувачката на енергија во организмот и чувствителноста на хормоните. Создава протеини.

10) Простата

Тежина – 11 грама.

Улога – лачи течност што сочинува од 50 до 75 проценти од волуменот на спермата.

error: Content is protected !!